Меню

Държавата е абдикирала от местното самоуправление и селата. Защо умишлено се спира децентрализацията?

13.11.2023 г.
1291
От години се твърди, че Северозападът у нас е най-зле. Североизтокът обаче има пълни основания да претендира за първото място в негативната класация. Как се справят кметовете там в ситуация на липсваща децентрализация и задълбочаващи се диспропорции между регионите?

Любен Сивев вече шести мандат е кмет на най-бедната община в Силистренска област – Кайнарджа. 
"За да кмет на Община Кайнарджа не е толкова лесно. Всички знаем безработицата, немотията на хората, необразовани. Тези хора всички искат прехрана, а самата община е в безизходна ситуация, когато министерствата не ни предоставят такива възможности. Хората изпадат в шокови положения, безпаричието ги тормози. Много тежко състояние! С какво ли не съм помагал на тия хора да оцелеят в зимно време. В личен план, защото през общината няма как да го направя", разказва кметът.  По думите му, за децентрализация се говори отдавна, но всички, които печелят избори, "се притесняват да предприемат такава стъпка, а това не е добре".

Своя четвърти мандат като кмет на Тутракан поема д-р Димитър Стефанов. Въпреки успехите в работата си, той потвърждава, че да си кмет на малка община е предизвикателство.

"Всеки от нас, кмет на малки общини, иска неговата община да е по-развита и хората да живеят малко по-добре. Що се отнася до държавата, не виждам държавата от 3 години насам да работи в унисон с местното самоуправление, напротив. Държавата е дебаркирала от местното самоуправление, от общините. Благодарение на кметовете и на общинската администрация все още държавата не е потънала. Много е сложна обстановката", подчертава Стефанов. За него "децентрализацията е само понятие, няма никаква реалност" и "поне в близките 10 години няма да има никаква децентрализация".

"Държавата не иска по никакъв начин да изтърве приходите, които биха дошли в самите общини", обобщава кметът на Тутракан. Стефанов дава и пример – в общината са най-големите цехове на Ватикана в България и около 9 милиона се плащат годишно като данъци.

"Ако част от тези приходи дойдат в Община Тутракан, в нейния бюджет, тази община много бързо ще се развие, ще хвръкне в космоса. Ние вземаме трохите от тези фирми – такса смет и данък сгради, които са нищожни."

Новият стар кмет на Главиница Неждет Джевдет не се оплаква от отношенията с държавната власт, но подчертава, че приходите на всяка община са в застой, а разходите растат, което създава дисбаланс в бюджета и затруднява общините. Ако държавата не реагира адекватно, местните управи ще бъдат принудени да вдигат данъци, предупреждава Джевдет.

"Всеки, който дойде на власт, се възползва от механизмите на нашата високо централизирана държава, създадена като такава, за да обслужва тоталитарни форми на управление. Нищо не е мръднало." Това мнение изрази пред БНР проф. д-р Надя Миронова, ръководител катедра "Управление" в УНСС, професор по мениджмънт и бизнес комуникации, експерт по комуникации и управление на хора.

"Когато партиите са в опозиция или се борят за властта, те много искат да счупят тази каца с меда и отнякъде да потече малко повече и към тях, пък даже и към хората често са искрени, когато го искат. Когато обаче получат възможността реално и легитимно да си отворят капака на кацата с меда и да си гребат вътре, колкото искат, вече проблемът става колко е дълга лъжицата и колко е голяма и никой не се сеща". По думите ѝ кметовете са принудени да се молят за всеки лев, изпадат в зависимост и понякога участват "в предрешени процедури за различни проекти".

"Проблемът е, че всички ресурси, всички блага на държавата се разпределят от двайсетина човека при тази форма, в която е структурирана нашата държава."

До общините парите стигат по доста сложен, много често непрозрачен начин, в зависимост от това кой какво лоби има, коментира Миронова. Така се получава и неравномерното развитие на регионите, което води до бедност, подчерта тя.

Децентрализацията е задължителна, за да се приближат властта и парите към хората, категорична е проф. Надя Миронова. "В тази ситуация всичко опира до доброто желание, морала, етичните стандарти на този или онзи човек в ролята му на министър или на човек, който взема решения. Не е системно регламентирано действие, чрез което държавата и хората се водят към благополучие."

Най-доброто управление е това, което зависи от шарени общински съвети, смята проф. Миронова. Така според нея постигането на договорки извън интереса на гражданите е доста по-трудно, отколкото когато има монолитни групи.
"Тези шарени парламенти са много добър филтър на интересите на хората по места."

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете