Меню

Дървата за огрев поскъпват заради забрана на сеч поради АЧС

05.09.2019 г.
2328
Разпространението в селата на африканската чума по свинете би могла да доведе и до поскъпване на дървата за огрев, заяви инж. Василий Маринковски, началник-отдел в Югозападното държавно предприятие.

Поскъпването на дървата за огрев е свързано с това, че МЗХГ и БАБХ наложиха забрана за дърводобив и количествата, които са планирани за доставки, сега са много по-малко. 

Същевременно природозащитни организации публикуваха множество становище в интернет, че това е шанс за спасяване на българските гори, които се изсичат главоломно през последните 10 години.

Маринковски припомни, че на територията на предприятието вече има регистрирани 4 огнища на АЧС при диви свине.

„Спрямо тях сме издали заповед за преустановяване добива на дървесина в 10 квадратни километра от мястото на установената инфекция. В тези случаи веднага се налага там, където имаме обекти за снабдяване на населението с дърва, да направи подготовка на нови такива. Но това, сами разбирате, изисква технологично време, а новите обекти са на много по-недостъпни места, което автоматично ще оскъпи дървата за огрев“, убеден е  Маринковски.

В тази връзка той призова хората още отсега да започнат подготовката си за снабдяване с дърва за предстоящия зимен сезон.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете