Меню

Дъмпингът с украинско зърно е цената, която родното земеделие плаща заради европейската агро политика

03.02.2023 г.
2274
Все повече земеделци у нас разбират на практика какво получават заради пагубната за икономиката ни европейска аграрна политика. В трите програмни периода на ЕС досега най-потърпевши бяха фамилните и малки стопанства, които загубиха конкурентоспособност и пазарни позиции за сметка на господстващото положение на немските търговски вериги и огромният внос на чужда аграрна продукция през тях.

Сега на мушката на европейските политици обаче са едрите зърнопроизводители, които според специализирани доклади по поръчка на Европейската комисия, са станали прекалено големи и войната в Украйна е един удобен момент за преразпределение на собствеността върху земеделските земи не само там, но и в корумпирани и изостанали държави като България и Румъния.

Дъмпинговия внос на зърно от Украйна, с което работят всички мелници през последните месеци, буквално съсипва най-устойчивият досега отрасъл на селскосто стопанство на България - зърнопроизводството. Според експерти в бранша активно се коментира, че една част от зърното влиза на база сложни и задкулисни сделки с бартер за оръжие, което страната ни реализира под натиска на Брюксел и в условията на подкрепа от корпоративно-политически кръгове у нас и в западна Европа.

За дъмпинговия внос алармираха ит от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Елате да видите какво става по базите, имаме опашки от по 50, 60, 100 камиона. Движението в цяла Северна България - ако по пътя се движат 10 камиона, 3 са български, останалите са украински", коментира преди дни председателя на НАционалната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Костадин Костадинов

По думите му тази продукция остава в България, а не бива изнасяна. Подобен проблем има и със слънчогледа.
"В момента цената му е 1100 лв. на тон. Не сме видяли цената на олиото е паднала. Това е слъчноглед, който е произведен в друга страна, не знаем дали му е направен фитосанитарен контрол. Какво се получава - нас ни задължават с европейски изисквания, а не проверяваме стока, която идва извън ЕС, влиза в страната и влиза в нашата хранителна верига", каза още Костадинов.

Председателят на НАЗ е категоричен, че всичко това оскъпява родната продукция, а държавата трябва да защити своите производители. Според него това, че от Украйна влиза стока, която не е произведена по европейските изисквания и на по-ниска себестойност, води до дъмпинг на цените.