Меню

Дъждовете повишават риска от гъбни патогени. Какво ще е времето до края на Юли?

19.07.2019 г.
1507
През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени температури, а в част от южните райони - и при наличие на добри влагозапаси в 50 и 100cm почвен слой.

Падналите валежи през второто десетдневие на юли надвишиха на места в Южна България 30-40l/m² (Благоевград-41 l/m², Пловдив-34 l/m², Сливен-56 l/m², Бургас-40 l/m², Кърджали-41 l/m² и Чирпан- 33 l/m²). Тези валежи се отразиха благоприятно на пролетните култури, които са в репродуктивни фази от развитието си, с повишено водопотребление. 
През периода при слънчогледа ще протича наливане на семената.

При царевицата ще се наблюдават различни фази – от цъфтеж и изсвиляване при късните хибриди до фаза млечна зрелост при ранните хибриди царевица в полските райони на страната. През третото десетдневие на юли при полския фасул ще протича фаза узряване, при памука ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж.

През следващия период в по-голямата част от страната, с изключение на места в източните райони, се прогнозира относително сухо време и подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия, най-важното от които – приключване жътвата на пшеницата.

Към момента получените добиви от пшеница в агростанциите към НИМХ варират между 420 kg/dka в агростанциите Долни чифлик, Карнобат и 650 kg/dka в агростанция Главиница.

През периода растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите. Честите валежи през първата половина на юли повишиха инфекциозния фон от някои гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по ранните сортове овошки (праскови, нектарина, сливи и круши). През третото десетдневие на юли при овощните култури не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи. При лозата третирането срещу оидиума може да се комбинира с това срещу акарите и гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец. / източник: НИМХ