Търсене

Дъждовете в Добричко нанесоха още щети по пшеницата преди жътва

26.06.2020 г.
9003
Последните проливни дъждове в Добричкия регион нанесоха още щети в масиви с пшеница. Изсипалите се 70 литра на квадратен метър само за два часа в община Крушари наводниха полета и удариха посевите с градушка край селата Александрия и Коритен, съобщи на БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. Браншовикът коментира, че развитието на хлебната култура в региона през тази стопанска година е по възможно "най-лошия сценарий" - суша през цялата година и дъждове на прага на жътвата.

В Добричка област, която традиционно е лидер в страната в производството на зърно, бяха засети около 1 245 000 декара с пшеница, но след безснежната зима и екстремното засушаване има пропаднали полета в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик.

Чакаме дъждовете да спрат и земята да изсъхне, за да започне прибирането на реколтата, добави председателят на НАЗ. По думите му още преди времето да се развали е имало готови площи за жътва. Дъждовете са спрели и започналото прибиране на ечемика край морето. Костадинов коментира,че сламата в пшеничените полета е почерняла от влагата, а какви ще бъдат добивите и качеството на зърното ще може да се каже, когато комбайните започнат работа.

източник: БТА

  • 09.06.2020 г.
    19514
    Костадин Костадинов: На места няма да се жъне! Освен сушата, учени подведоха много земеделци (ВИДЕО)
    Каква е обобщената картина за състоянието на есенниците в страната според Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ )? Преди дни се проведе Консултативен съвет по зърното. Прогнозата ни за...
    Виж повече