Меню

ДФЗ стартира приема на проекти за къси доставки по мярка 16.4 от ПРСР

Тази седмица стартира прием на проекти по мярка 16.4 от ПРСР. Мярката е насочена към късите вериги за доставка и местните пазари.  Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на официалното откриване на първия фермерски пазар в град Враца.

По думите на Василева, подмярката ще стимулира икономически обоснованото развитие на къси вериги на доставки, местните пазари и местните хранителни вериги.

Д-р Василева обясни, че в „къса верига на доставки“ участват ограничен брой икономически оператори, поели ангажимент да си сътрудничат.  Те трябва да са посветени на местното икономическо развитие и близките териториални и социални отношения между производители, преработвателни и потребители. „Като „Местни пазари“ се определят пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта. В този радиус трябва да се осъществяват както преработката на продукта, така и продажбата му на крайния потребител“, уточни заместник-министър Василева. Тя подчерта, че подобни инициативи като днешната във Враца, е възможност местните земеделски производители да покажат своята продукция. По този начин потребителите да имат директна връзка с тях.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете