Меню

ДФЗ пуска схема за агро застраховки в подкрепа на фермерите в селата

13.05.2020 г.
2165
Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ) е отправил покана към застрахователните компании, които ще покриват щетите на земеделските поризводители, ползващи държавна помощ по схемата за съфинансиране на премиите при застраховка на селскостопанска продукция, съобщиха от ведомството.

Тази схема се прилага, за да насърчи малкия и среден бизнес и фермерите, отглеждащи плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн в доброволното застраховане. Държавата поема до 65% от застрахователните премии на фермерите, сключили договори със застрахователи при щети от природни бедствия и други неблагоприятни събития, припомниха от ведомството.

Подпомагат се земеделски стопани/малки и средни предприятия/, отглеждащи овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, като се покриват пораженията от слана, заледяване, градушка, силен или проливен дъжд, тежка суша, буря и други неблагоприятни събития. Покриват се разходи за застрахователни премии по застрахователни полици с включени едно или няколко застрахователни събития, се посочва в заповедта на изпълнителния директор на фонд „Земеделие”.

Подпомагането обхваща застраховане на следните видове култури: овощни - семкови, костилкови, ягодоплодни, черупкови, южни, десертно грозде, зеленчукови – полски и оранжерийни, етерично-маслени култури и тютюн.
Застраховане винени лозя

Фондът предоставя до 65% от разходите за застрахователната премия, като дължимият данък по Закона за данък върху застрахователните премии се заплаща изцяло от земеделския стопанин и не е елемент на подпомагане.

През миналата година фондът е подписал споразумение със следните застрахователни компании:
„ДЖЕНЕРАЛИ  ЗАСТРАХОВАНЕ” АД;
ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО „ЕВРОИНС“ АД;
ЗАД „ОЗК – ЗАСТРАХОВАНЕ“ АД;
ЗАД „АРМЕЕЦ“ АД; ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД;
ЗК „УНИКА“ АД;
ЗАД „ДАЛЛБОГГ:ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“ АД;
„ДЗИ – ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ“ ЕАД; ЗАД
„АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ“;
ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете