Меню

ДФЗ отпуска 3,5 млн. лв. субсидии по de minimis на производителите на оранжерийни зеленчуци

04.02.2022 г.
1278
ДФЗ отпуска 3,5 млн. лв. субсиди по de minimis на производителите на оранжерийни зеленчуци заради увеличените цени на газа.

Във връзка с покачване на цената на природния газ, земеделските стопани – оранжерийни производители, генерират загуби, които поставят под риск по-нататъшното им оцеляване в неблагоприятна среда. С цел да се минимизира това негативно влияние се предоставя държавна помощ за покриване на част от увеличението на цената на природния газ при отглеждане на зеленчуци (домати и краставици) в оранжерии. Чрез помощта ще се даде възможност на земеделските стопани да се стабилизират икономически и да бъдат запазени като производители на пазара за в бъдеще.

По данни на Агростатистика към Министерство на земеделието и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), общата площ на отопляемите оранжерии е 2 978 дка, от които оранжериите, отопляващи се на природен газ, са на площ от 2 280 дка. По данни на бранша в момента са заети около 30% от тези площи (684 дка).

Предстои ДФ „Земеделие“ да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на Министерство на земеделието, които министърът на земеделието трябва да утвърди.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете