Търсене

ДФЗ: Няма проблеми със системата за прием на заявления по мерки Covid 1 и Covid2

21.08.2020 г.
9712
Няма проблеми със системата (софтуера) за прием на заявления по мерки Covid 1 и Covid2, заявиха от Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ), по повод публикациите на земеделци, че ще съдят колективно ДФЗ, заради отхвърлени заявления за финансово подпомагане.

От ДФЗ заявиха днес следобед специално за Село, че проблемът е в неразбирането на наредбата от страна на някои от земеделските производители, които реално нямат право на финансова помощ по мярка Covid 1. От ДФЗ са категорични, че проблем със системата за подаване на документи - няма.

Съгласно действащата нормативна база за подмярка Covid 1 са допустими кандидати, които са кандидатствали през 2019-а година по схемите за обвързана подкрепа и са получили субсидии, а също и са заявили участие в схемата за кампания 2020. 

Бенефициентите, които имат санкции за 2019-а година по схемите за обвързана подкрепа са недопустими за субсидии по мярка Covid 1.  Недопустими са и земеделците, които са в сивия сектор и не могат да докажат чрез фактури реализацията на продукция.

От Фонд Земеделие уточниха още, че ако липсваше това изискване, целият бюджет по мярка Covid 1, щеше да се изхарчи в сектор "Зърнопроизводство".

© 2020 Село