Меню

До 30% от кайсиите остават в градините. Търговци и фабрики пазаруват внос

Богата кайсиева реколта на фона на слаб пазар и силна конкуренция от съседните ни държави - такава накратко е ситуацията в края на кампанията по прибиране на кайсиите това лято. 

Между 20 и 30% от кайсиевата реколта остана неприбрана и изгни на полето заради липсата на пазар. Това съобщи пред Село Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз и председател на кооперация “Българска кайсия” - Тутракан. Родните преработвателни предприятия са изкупили не повече от 10 - 20% от обемите продукция, които обикновено купуват. Дори и винпромите вече не изкупуват суровина.

“Реколтата беше много богата, а нашите фабрики масово купиха суровината си от Гърция, Турция и Македония, където също имаше свръхпроизводство. За предприятията беше икономически по-изгодно и по-лесно да купят от чужбина”, посочи Търпанова.

Оказва се, че гръцките кооперативи не само предлагат по-ниска цена заради възможността да прилагат обратно начисляване на ДДС при плодовете и зеленчуците, но и доставят суровината на място - до входа на фабриката.
Основната причина за трудната реализация на родната продукция остава вносът от трети страни - Гърция като основен вносител, Турция, Албания и Македония, посочи Димитър Рачев, член на Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари. 

Показателни са данните на Земеделското министерство, че вносът на всички плодове и зеленчуци надвишава износа. “Ние сме голям производител, а в същото време преработвателните предприятия и търговци купуват от различни страни. Защо се случва така? Голяма преработвателна фабрика купува около 20 000 тона кайсия, например. Ако закупи тази суровина от български производител, ще дължи ДДС. Ако я внесе от трета страна, ще плати ДДС-то след като реализира продукцията. 

Подобно е положението и при търговските вериги, които са много големи вносители. Те внасят огромни количества плодове от други страни, а плащат ДДС след като продадат продукцията на крайния потребител. По този начин ДДС-то се плаща директно на бюджета без да се затварят големи суми пари за съответната стока”, посочи Димитър Рачев.  
Сред причините за трудната реализация на кайсиите тази година е и влошеното качество на плодовете заради градушките. Макар и дребни, градушки преминаха през голяма част от масивите в северна България, които не са покрити от противоградова защита. 

По данни от Областната земеделска дирекция в Силистра, цитирани от Националното радио, средният добив от кайсии е 640 кг от декар. Това е с около 90 кг от декар повече спрямо миналата година. В района се отглеждат над 19 500 декара с кайсии.


Темата разработи: София Белчева

© 2019 Село БГ - Професионалистите в агробизнеса
© снимка: БГ МЕДИЯ