Търсене

Дори при затворени граници заради COVID-19, няма да останем без хранителни стоки

16.03.2020 г.
8606 1
Дори при затворени граници заради епидемията от коронавирус (COVID-19) няма опасност населението да остане без хранителни продукти. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. На първо място нивото на производство в България е достатъчно, за да задоволи нуждите на населението и има определен запас. На второ място - дори при затворени граници, се осигуряват транспортни коридори за доставките на стоки и храни. “Затварянето на границата означава преди всичко затваряне за туристическия поток”, посочи Танева.

Министърът каза също, че “категорично няма да има забрана за износ на основни храни. Няма необходимост от такава. Историята показва грешността на подобни решения. При настоящите наличности на царевица и пшеница, предвид, че предстои сеитбата на пролетници и прибирането на реколтата от есенни култури, решението за забрана на износа, би довело до фалити на фирми, каза Танева. Договорите ще се спазват и износът ще продължи”.

Към днешна дата няма данни за злоупотреби със спекулативно повишаване на цените на хранителните продукти. Налагането на таван на цените на хранителните продукти е крайно решение, но ако то бъде провокирано, ще бъде взето, коментира Десислава Танева. “Тези дни ще покажат доколко сме солидарни, доколко сме обществено отговорни и осъзнати и ако зачестят злоупотребите, държавата категорично ще предприеме крайни решения”.

По информация на Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, има достатъчно запаси, складовете са пълни със стока и основни хранителни продукти има достатъчно. “Нито един от българските търговци не е вдигнал цени и не правят спекула. Много добро поведение, чест прави на българските производители”, коментира Иванов. По думите му в събота е пикът на пазаруването. “Като изключим тоалетната хартия, главно се купуват варива, олио, грах в консерви, бисквити. Владимир Иванов коментира, че в момента хората трябва да се концентрират в това да изпълняват санитарните мерки, а не да с презапасяват с храна. 

София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

 • Извънредно положение
  15.03.2020 г.
  11324
  Земеделците с огромна отговорност в условията на Извънредно положение
  Българските зърнопроизводители, овощари, зеленчукопроизводители и пчелари носят изключително голяма отговорност в условията на Извънредно положение и пандемия, когато прехраната на населението е от важно...
  Виж повече
 • Десислава Танева
  13.03.2020 г.
  8424
  Десислава Танева: Изхранването на населението е обезпечено!
  Няма място за притеснение относно изхранването на българските граждани в следствие с усложнената епидемична обстановка и въведеното извънредно положение в страната заради коронавирус . Това увериха...
  Виж повече