Търсене

Допълнителни субсидии за зеленчуци по искане на земеделеца Красимир Кумчев

Допълнителни субсидии за производителите на зеленчуци в условията на коронавирус тази година, ще получат производителите на зеленчуци по настояване на земеделския стопанин Красимир Кумчев. Това съобщи самият той на съвместна пресконференция със земеделския министър Десислава Танева след проведена среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Красимир Каракачанов. 

“Зеленчукопроизводството трябва да се стимулира с допълнителни средства. Вън от всяко съмнение е, че и плодовете, и животновъдството, и розите имат нужда от сериозно подпомагане, но като едногодишни култури, зеленчуците са тези, които могат в рамките на тази календарна година да се подпомогнат, да отчетат ръст, независимо какъв ще е той”, заяви Кумчев.

Каква е философията на мярката?

За разлика от сега действащите мерки за обвързано подпомагане, при които се изисква определен минимален добив от декар, без да се има предвид на каква цена е реализиран, мярката, която предлага Кумчев, е да се стимулират зеленчукопроизводителите чрез допълнителни субсидии на база дохода им. 

За да получи подпомагането, земеделският производител трябва да произведе и да продаде зеленчуци и на база на получения от продажбата доход, той да получи допълнителна субсидия, обясни Красимир Кумчев.
В практиката много често, дори масово се злоупотребява с фактури, посочи фермерът: Например земеделският производител продава 1 тон краставици на цена 1 лв./кг, а във фактурата пише, че се продават на 20 ст./кг. и така се ощетява бюджета”.
При мярката, която Кумчев предлага, тази възможност за злоупотреба се изключва, защото липсва интересът на земеделския производител да прави “гимнастики” при фактурирането на земеделска продукция, включително и неиздаване на фактури. 

При това положение, дори малките ЗП ще имат интерес, когато продават стоката си на Борсата или на преработвателите да издават фактура. Ако не издават фактура, няма да получат и субсидия.

Мисля, че тази мярка ще бъде много работеща, затова помолих премиера, министър Танева и вицепремиера Каракачанов да обявим мярката днес, каза Кумчев и обясни защо е важно да се направи точно сега: “Технологичното време за отглеждане на зеленчуков разсад е между 30 и 40 дни - т.е.. ако утре на 1-ви май, се засее семето, разсадът ще бъде готов за изнасяне на полето между 1-ви и 10-ти юни. Технологично - най-късният срок е до 15 юни”.

Имайки уверението на Правителството, че ще бъдат подпомогнати допълнително зеленчукопроизводителите, извън досегашните мерки, Красимир Кумчев ги призова да предвидят възможностите си като площи, култури, подготовка на разсадите, реализация на продукцията, и да действат. Важно е да се направи уточнението, че реализацията на продукцията е отговорност на самите земеделски производители, подчерта земеделецът. 

Допълнителната подкрепа, предложена от Красимир Кумчев може да се реализара. Очакваме тя да бъде финализрана като възможност с решение на ЕК по предложението на България за създаване на хоризонтална мярка COVID-19 в обхвата на Програмата за развитие на селските райони. Това каза на пресконференцията министър Десислава Танева. По думите ѝ, предложението на Кумчев за субсидия за зеленчуци на база на получения от продажбата доход, е “мотивиращо и справедливо”. 

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg