Меню

Доклад на ООН предупреждава за загубата на продуктивност в земеделието

25.06.2019 г.
1590
Световните хранителни запаси са все повече застрашени от продължаващото унищожаване на биологичното разнообразие на планетата, предупреждава нов доклад на ООН, фокусиращ вниманието върху интензивните форми на земеделието и животновъдството.

Според епкспертите световният недостиг ще става все по-силен, ако сега не се предприемат мерки за поддържане на естествените екосистеми.

„Изключително притеснително е, че при толкова много производствени системи в толкова много страни, биоразнообразието на храните, селското стопанство и предоставяните от тях екосистемни услуги са в сериозен упадък”, посочва Грациано да Силва, генерален директор на ООН.


Според проучване, проведено в 91 страни около 20% от растителните култури в света са станали по-малко продуктивни през последните 20 години. В него се казва, че спадът на стотици видове насекоми, които подпомагат опрашването на културите, са сред най-големите притеснения. Птиците, които ядат вредители и риби също бележат драматичен спад.

"Основите на нашите хранителни системи се подкопават, често или поне частично, поради въздействието на управленските практики и промените в земеползването, както и на предоставяните от нея екосистемни услуги", каза г-н да Силва. Той допълва:

“Селското стопанство често е виновно, тъй като свръхексплоатацията на земята означава, че растенията, животните и микроорганизмите, които исторически биха спомогнали да се поддържа растежа в дългосрочен план, се унищожават.”


Други причини включват прекомерната експлоатация на водоснабдяването, замърсяването и изменението на климата. Докладът също така предупреждава за очевидно бързане към уеднаквяване в рамките на глобалното земеделие.

2/3 от всички културни продукти сега идват от само девет вида, отбелязва той, като твърди, че масовият провал на една от тези култури (като ориз, пшеница и захарна тръстика) може да доведе до голям недостиг на планетата. Такова прекомерно разчитане на тесен кръг от култури е, добави той, е причинявало исторически глад, като например глада за картофи през 19-ти век в Ирландия.

Въпреки че бяха предприети някои действия за справяне с всички тези опасения е необходимо да се направи повече, заключи докладът.

„Налице е неотложна нужда да се промени начинът, по който се произвежда храна и да се гарантира, че биологичното разнообразие не е нещо, което се отклонява, а се третира като незаменим ресурс и ключова част от стратегиите за управление“, добави той.

© 2019 Село - Selo.bg 

  форум за земеделие в Берлин
  16.01.2019 г.
  1821
  Цифровото земеделие във фокус на Глобален форум за земеделие в Берлин
  11-ият Глобален форум за прехрана и земеделие (GFFA) ще се проведе в Берлин от 17 до 19 януари 2019 г. на тема "Селското стопанство се развива цифрово - интелигентни решения за бъдещо земеделие"....
  Виж повече
  глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24693
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Германският федерален министър на околната среда призова за зони без пестициди за компенсиране на екологичните последствия и обвързваща дата за постепенното извеждане от употреба на препарата глифозат. Това...
  Виж повече