Търсене

Директни плащания 2020: 9% по-висока ставка по СЕПП и 12% повече за плодове и зеленчуци след 16 октомври

04.08.2020 г.
15481
От 16 октомври до 31 декември се очаква да бъдат платени субсидии към земеделските стопани по директните плащания за Кампания 2020 на площ, включително СЕПП, както и схемите за обвързано подпомагане на животни, заедно с преходната национална помощ. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на съвместен брифинг с представители на аграрните браншови организации, на който направи отчет за мерките, предприети от МЗХГ за подпомагане на земеделския бранш в условията на кризата с covid-19 от месец март до момента. Това са обичайните плащания в размер на близо 1,7 млрд. лева, които стопаните получават, уточни Танева.

Една от мерките, които България е предприела, е прехвърляне на 70 млн. евро от ПРСР към директните плащания за 2020 г. Очаква се  бенефициентите по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци да получат с минимум 12% по-високи ставки (ставките ще бъдат финално ясни след като приключат теренните проверки, които текат в момента). Увеличението по СЕПП на ставката за декар ще е с поне 9%.

От това прехвърляне увеличение няма да получат 4 направления - за животните, които са с “достигнати количествени лимити и по регламент не може да им бъде предоставено това увеличение”, обясни Танева. Поради тази причина е взето решение за разпределение на национални средства под формата на de minimis за животновъдите 25 660 000 лв за всички категории животни - млечни крави под селекционен контрол (40 лв.) и без селекционен контрол (20 лв.), на месодайни животни под селекция (110 лв.) и без селекционен контрол, както и за овце под селекция (15 лв.) и без селекция (10 лв.)

За сектор пчеларство de minimis-ът е малко под 5 милиона лева, като от подпомагането могат да се възползват около 6 хил. пчелари.

За сектор плодове и зеленчуци близо 19 млн. лева се очаква да бъде отпуснатият ресурс по de minimis. На проведена днес среща между Танева и УС на Националната асоциация на картофопроизводителите е направено предложение de minimis-ът да бъде предоставен само за площите с картофи, регистрирани в БАБХ. Предстои изчисляване на ставките.   

Заявленията за подпомагане по de minimis ще се приемат от 10 до 20 август. Изплащането им ще бъде на 31 август, съобщи министърът.

Утре на Управителен съвет на ДФЗ предстои да се гласуват обявените ставки, както и да се приеме, по предложение на бранша, възможността за инвестиционно кредитиране от страна на Фонд Земеделие. 

На брифинга Танева обяви още, че на 19 август отваря приемът по подмерки covid 1 и covid 2 на извънредната мярка по Програмата за развитие на селските райони. Той ще бъдат отворен до 21 септември, когато е и крайният срок за подаване на заявления по държавната помощ за акциза на горивата. Планира се изплащането по двете мерки да бъде преди 16 октомври, съобщи министърът. 

Все още под въпрос е допълнителното подпомагане за животновъдите със средстава от държавния бюджет в размер на 56,5 милиона лева. То беше обявено вчера от Бойко Борисов на среща с представители на животновъдния сектор. Помощта е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари тепърва ще бъде поискана нотификация от ЕК, посочи Танева. 


 © 2020 Село - Selo.BG