Търсене

Директни плащания 2020: Реализация на плодове и зеленчуци се доказва от 1 до 31 декември

01.09.2020 г.
10799
С месец по-рано се изтегля срокът за подаване на документи, с които производителите на плодове и зеленчуци ще доказват реализация на продукцията си по схемите за обвързано подпомагане в Кампания 2020 по директните плащания. Срокът ще бъде в периода от 1 до 31 декември 2020 г., вместо от 1 до 31 януари на следващата година, както беше до момента. Новият срок е обнародван в днешния брой на Държавен вестник с промени в Наредба № 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. 

За повече подробности Село разговаря със Снежана Благоева, директор “Директни плащания” в Земеделското министерство. 
 
“Целта е, при по-ранно предоставяне на документите, те да бъдат обработени по-рано и по-рано да се извърши плащането към земеделските стопани, предвид и на тежката ситуация, до която доведе covid епидемията. Обичайно средствата за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци се изплащат през месец март, защото досега срокът за подаване на документите за реализация беше до 31 януари.

Идеята ни е с новия срок да изтеглим и с месец по-рано плащането на субсидиите към земеделците - през февруари 2021 г.”, обясни експертът.  

Благоева подчерта също, че изместването напред с един месец на срока за представяне на документите, означава един месец по-кратък срок за набиране им:

“Съответно, представените документи за реализация на продукцията трябва да са издадени в периода от 1 февруари до 31 декември 2020 г., вместо от 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година”.  


Изключение прави Схемата за обвързано подпомагане на картофи, лук и чесън

Единствено изключение от новия срок се прави по Схемата за обвързано подпомагане на картофи, лук и чесън. При нея, по искане на картофопроизводителите, срокът за доказване на реализирана продукция остава от 1 до 31 януари 2021 г.  

Промяната в срока е обсъждана на Консултативен съвет с производителите на плодове и зеленчуци, след което се проведе и обществено обсъждане. Финално е направена и последна консултация по имейл с браншовите организации преди окончателното приемане на промените, посочи Снежана Благоева.   


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg