Търсене

Директни плащания 2020: Без удължаване на Кампанията и с повече теренни проверки (ВИДЕО)

01.05.2020 г.
8929
Кампанията по заявяване на директните плащания за 2020 година върви по график и няма никакви индикации за удължаване на крайния ѝ срока, който е 15 май (без санкции). Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя призова земеделските производители да спазват предварително изготвените графици с областните земеделски служби.

“Приключването в срок ще ни позволи като администрация да организираме всички необходими проверки. За нас това е много важно! Ние няма да се възползваме от дадените възможности от Комисията (Европейската комисия - бел.авт.) да намалим броя на проверките. Напротив - завишили сме ги, особено по обвързаната подкрепа”, обясни земеделският министър.

По думите на Танева, в случай, че Кампанията по заявяване на директните плащания не се удължи, администрацията ще има възможност да започне плащане на субсидиите възможно в най-ранните срокове през есента. 

В рамките на кампанията по директните плащания, от тази седмица започна прием по две компенсаторни мерки от Програмата за развитие на селските райони - мярка 11 Биологично земеделие, както и ярка 13,3 - "Компенсационни плащания за други райони, засегнати от специфични ограничения".

“Отварянето на мярка 11 Биологично производство е наш ангажимент за подкрепа на сектора , който сме поели и изпълнихме. Приемът по мярката вече е отворен и производителите могат да заявяват площи, животни и пчелни семейства. По нея могат да кандидатстват и изцяло нови биологични производители, както и такива, които са на 5-тата година на заявяване. Те могат да заявят за още една година за подпомагане“, уточни земеделският министър. 

Стопаните могат да заявяват площи, ако те попадат в новия обхват на необлагодетелствaните райони - мярка 13,3 на ПРСР. „Това са 60 землища, включени в НРЗ, в 11 области на страната в обхвата на директни плащания 2020. От тези 60 землища, 57 отпаднаха при дефинирането на необлагодетелствaните райони по мярка 13.2. Освен това, 3644 земеделски стопани които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствaни райони по мярка 13.2, които отпаднаха с предефинирането, те ще получат отново компенсаторно плащане в размер на   25 евро за хектар, без ограниченията, които бяха за нивата на плащане според размера на декарите. Добрата новина е , че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1 + 1 година, по инициатива на България“, допълни още тя.


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 
 

 • John Deere
  30.04.2020 г.
  8205
  Над 65 000 заявления са подадени за директни плащания 2020 до сега
  Две седмици преди крайния срок на кампанията по директни плащания 2020 над 65 000 земеделци са подали заявления по различните схеми и мерки за плащане, съобщава БНР като се позовава на информация от Държавен...
  Виж повече
 • необлагодетелствани райони
  30.04.2020 г.
  8548
  Започва приемът по подмярка 13.3 - плащания за райони, засегнати от специфични ограничения
  От днес стартира приемът по подмярка 13.3. "Компенсационни плащания за други райони, засегнати от специфични ограничения" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (НР3). За подпомагане...
  Виж повече
 • крава
  24.04.2020 г.
  10648
  Отварянето на мярка 11 Биоземеделие е все по-близо след обнародване на новите правила
  Дългоочакваното отваряне на мярка 11 Биологично земеделие от Програмата за развитие на селските райони е все по-близо, след като днес в Държавен вестник се обнародва Наредба № 4 за прилагането на мярката....
  Виж повече
 • земеделие
  16.04.2020 г.
  9682
  По-високи аванси и по-малко физически проверки на място по директни плащания 2020
  Днес Европейската комисия прие две мерки за подпомагане на хранително-вкусовия сектор. Мерките ще увеличат паричния поток към земеделските производители и ще намалят административната тежест за националните,...
  Виж повече