Меню

Десислсава Танева: 10 % от бюджета на ПРСР 2021-2027 ще бъдат за подхода ЛИДЕР

10 % от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в новия програмен период ще бъдат отделени за прилагането на подхода ЛИДЕР. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при официалното откриване на Международна конференция по подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) от България и Европа, която се провежда в курортен комплекс Албена. Тя уточни, че решението за това е взето вследствие на изготвения SWOT анализ за селските райони, част от подготовката на Стратегическия план на страната ни за новата ОСП.


„В България това е вторият програмен период, в който се прилага подходът ЛИДЕР. Разширихме значително териториалния обхват на прилагането му, като удвоихме броя на Местните инициативни групи и обхванахме по-голям брой от населението“, допълни министър Танева.


Тя съобщи, че в периода 2007 – 2013 г. в страната ни са функционирали 35 Местни инициативни групи, които включваха 57 общини и са обхванати около 25% от територията на страната с население, малко над 800 хил. души. Договорени и изпълнени бяха над 1300 проекта за инвестиции в малките местни общности. В настоящия програмен период вече има 64 МИГ, като територията на прилагане на подхода ЛИДЕР представлява около 50% от територията на страната. В местните групи са включени 117 общини и население над 1,6 млн. души. По думите на земеделския министър, до края на програмния период се очаква да бъдат изпълнени около 2500 проекта, които да подобрят условията на живот в малките населени места.

Десислава Танева бе категорична, че страната ни ще продължи да разширява този подход, защото той дава най-добрата връзка между местните общности. „Управлението на проектите е от Местните инициативни групи и това помага по-ефективно да бъдат насочени средствата към селските райони“, подчерта още тя.

Министър Танева изтъкна важността на средствата по подхода, които да удовлетворяват належащите нужди на местните общности. Тя призова румънския си колега Адриан-Нечита Орос двете страни да обединят усилия на финала за дебата на новата ОСП. „Двете страни имаме сходни интереси и трябва да ги защитим. По този начин ще намерим и нови съмишленици, за да направим новата ОСП по-добра за нашите земеделски производители и местни общности“, каза в заключение Десислава Танева.

По време на конференцията с видео обръщение се включи и Адриан-Нечита Орос, министър на земеделието и развитието на селските райони на Румъния.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете