Меню

Десислава Танева: Ще укрепим капацитета на ветеринарната служба в БАБХ! (ВИДЕО)

06.11.2019 г.
98478
Предвиждат се структурни промени в Българската агенция по безопасност на храните в посока увеличаване на капацитета на ветеринарната служба, а в Бюджет 2020 е предвидено 10% увеличение на заплатите на всички служители в БАБХ. Това каза в интервю за Село Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите.

Недостигът на инспектори по здравеопазването на животните (официалните ветеринарни лекари) е факт. Пред Село  изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков каза: “Важно е да се укрепи системата на БАБХ, тъй като в момента работещите  на териториите на общините, са крайно недостатъчно. Има по две - три общини с по един официален ветеринарен лекар, а неговите отговорности са много големи. А и преди две години се въведоха изисквания БАБХ да се включи сериозно в дейността по кръстосаното съответствие при проверките на ДФЗ-РА. Много колеги са ангажирани и с това, и на нас не ни достига ресурс”.

Финалното приемане на Закона за ветеринарно-медицинската дейност ще доведе до отговор на въпроса с колко можем да укрепим службата, но категорично тази структура ще бъде укрепена, посочи Танева. 

“С промените в Наредба 44 и ЗВМД се засилва ролята именно на ветеринарните специалисти - и официалните, и частно-практикуващите с ясно определен интензитет на посещение на фермите. Крайната цел е “нито едно стопанство в страната, независимо дали е лично или индустриално, не трябва да остане без ветеринарен надзор, с периодичност на посещенията”, категорична е Десислава Танева.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

  проф. Паскал Желязков
  04.11.2019 г.
  106779
  Проф. Паскал Желязков: Има сериозен недостиг на ветеринарни лекари в БАБХ (ИНТЕРВЮ)
  Българската агенция по безопасност на храните изпитва сериозен недостиг на  инспектори по здравеопазване на животните (официални ветеринарни лекари) и е необходимо да се укрепи БАБХ в тази посока. Това...
  Виж повече
  пасища
  17.10.2019 г.
  122136
  Въвеждат нови изисквания към пасищата с промени в Наредба 44
  С промени в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти се въвеждат нови ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания към животновъдните обекти - пасища. Това...
  Виж повече