Меню

Десислава Танева: Ще подкрепим есенната сеитба с повече кредити от ДФЗ

09.07.2020 г.
1593
Това е със сигурност най-трудната жътва, най-трудната реколта, най-тежкото положение от много години насам, каза министър Десислава Танева в сутрешния блок на БНТ.

Жътвата в момента се движи в рамките на 71% по нисък добив от миналогодишния в обл. Добрич. На изток средният процент по-нисък добив се движи между 45 и 53%. В момента сме на 55% от прибиране на пшеницата. Средното намаление на очаквания общ добив е около 25%.

Страната ни ще запази качеството си нетен износител. Прогнозата на ЕС за общия добив на България е 5 милиона тона. Няма данни за покачване на цената на хляба, посочи още Десислава Танева.

Тя заяви, че във връзка с проблеми с реколта 2020, МЗХГ ще инициира допълнителна подкрепа чрез финансиране от Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ). В тази връзка министър Танева заяви: "За да подкрепим сеитбата наесен възнамеряваме на УС на ДФЗ да вземем решение за кредитиране за семена и торове в по-голям размер от обичайното. Към момента разчетите ни са направени за общ ресурс от 15 млн. лв. или за още 20 лв./дка за покупка на семена и торове за идващата сеитба"

По повод новите изънредни субсидии и мерки заради Covid 19, Танева посочи:

"Всички сектори ще могат да кандидатстват. Това ще се случва максимално облекчено. Целта е преди средата на октомври, когато започва кампанията за плащанията за 2020 година, да бъдат платени средствата за фермерите. Комисията изрично е поискала стопанствата да бъдат подпомогнати с абсолютна сума на стопанство, а не на брой животно. В обхвата на първото COVID направление влизат земеделски стопани, чувствителни сектори, сектори розопроизводство и пчеларство."

Второто направление COVID-19 е за всички земеделски стопанства, които не са в обхвата на първото, плюс птицевъдство и свиневъдство. Тук нормата е на компенсация на брой зает. Третото направление е за малки и средни предприятия, за производители.

Всички възможни мерки, включително и и административни такива, ние ги предприехме, за да подкрепим фермерите, включително и като възможност за реализация на продукцията, увери министър Танева. Максимално възможно парични средства ще бъдат предоставени на фермерите, добави тя. Няма данни за очаквано покачване на цените на земеделските продукти, особено породени от COVID-19.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете