Меню

Десислава Танева: Трябва да има превенция срещу Африканската чума по свинете

05.07.2019 г.
1381
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева коментира днес пред журналисти в парламента откритото второ огнище на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). 

Министър Танева бе категорична, че трябва да бъдат защитени както фермите на добро развитото индустриално животновъдство, така и фамилните стопанства. Тя подчерта, че акцентът трябва да е върху превенцията и отговорността особени при стопаните, които отглеждат животни " в заден двор".
   
Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) обяви, че такова е потвърдено в село Жернов, област Плевен, където тази сутрин втеринари и жандармерия стартираха акция по евтанизиране на прасета, на фона на остро несъгласие от страна на местни жители, които не разбират високият риск от възможно разрастване на заразата.

Министър Танева припомни, че Африканската чума по свинете (АЧС) е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина.

Досега евтаназираните животни са 36, информира Танева. По думите й всички те не са били регистрирани. Очаква се във вторник следващата седмица на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ да бъде определен размерът на обезщетенията за умъртвените животни. 

 "Ние мислим за възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтанизирани животните, да получат определено обезщетение", увери Танева. 

 
Танева обясни, че БАБХ е определила рисковите зони, свързани с откритите огнища на АЧС. Очаква се в понеделник в Министерство на земеделието, храните и горите да се състои среща с областните управители в Северна България, представители на БАБХ и директорите на държавните горски предприятия. Министър Танева разясни, че по време на срещата ще бъдат обсъдени рисковете, свързани с пренасянето на заболяването, както и организацията на масирана информационна кампания сред стопаните. Тя коментира, че само в съседна Румъния има над 1100 огнища на АЧС, огромни икономически загуби от евтаназията на над 250 хиляди свине. 

"В сравнение със съседна Румъния, ние все още се справяме добре, но трябва да бъдем безкомпромисни в мерките", каза още Танева и допълни, че в България има около 600 хиляди свине, отглеждани в свинеферми.