Меню

Десислава Танева отчете близо 40% заетост в секторите Плодове и Зеленчуци

24.10.2019 г.
115084
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отчете положителни резултати от прилагането на настоящата Обща селскостопанска политика по отношение на секторите Плодове и Зеленчуци. Министърът изнесе лекция пред студенти от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, на която съобщи, че „през настоящия програмен период на ОСП осигурихме 38% целогодишна трудова заетост в секторите „Плодове“ и „ Зеленчуци“.

Положителното в тези сектори е, че приложените схеми за обвързана подкрепа са значително по-високи. Резултатът е, че в първите години драстично увеличихме производството най -вече на зеленчуците. Имаме с около 30% нови трайни насаждения“, каза министърът, цитирана от пресцентъра на МЗХГ.

Танева заяви още, че запазването на обвързаната подкрепа през следващия период е едно от предизвикателствата, тъй като е свързано не само с консумацията на родно производство, но и с осигуряването на трудова заетост в селските райони. Тя уточни, че за следващия период очакваме определянето на Многогодишната финансова рамка, която фиксира бюджета и неговото разпределение. 

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

  работа в селското стопанство
  24.09.2019 г.
  37246
  Животновъдство, плодове и зеленчуци дават работа на близо 40% от заетите в агросектора
  Секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, които са обект на обвързаната подкрепа, осигуряват заетост за 38.5% от общо заетите в земеделието в страната. Това сочи анализ на Института по аграрна...
  Виж повече
  заетост в земеделието
  02.08.2019 г.
  11183
  Има сериозна криза за намиране на качествени работници в агросектора
  Проблемът с липсата на работната ръка в селскостопанския сектор се задълбочава с всяка изминала година. Все по-трудно се намират качествени общи работници, но и средни специалисти, алармират земеделците....
  Виж повече