Търсене

Десислава Танева: Земеделците да заявяват в Бюрата по труда сезонни работници!

06.04.2020 г.
8854
Липсата на работна ръка в селскостопанското производство през последните години е хронична и все по-трудно се намират сезонни работници, които да прибират реколтата от полето. И тази година въпросът за работната ръка е актуален, но при извънредните обстоятелства, свързани с епидемията от коронавирус.

Темата за осигуряването на работници за агросектора този сезон, коментира пред Село министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

 200 000 работници са се прибрали от чужбина 

“Тази кампания не е по-различна по отношение на необходимостта от персонал колкото и миналогодишната. Особеното тази година е, че е ограничено и затруднено движението на работници за прибирането на реколтата между България, страните от ЕС (Тази тема е повдигната на европейско ниво и получава решение в последните 24 часа) и с трети страни. Третите страни всеки ден приемат различни ограничителни мерки във връзка с разпространението на COVID-19”, посочи министърът.  

За разлика от всяка друга година, обаче - казвам - за съжаление - този сезон по прибиране на реколтата ще се случи във време с рекордна безработица. Ако темпът на регистриране на безработни продължи с нивата от днешния и вчерашния работен ден. Извън това, по последни обявени данни над 200 000 души, които са работили основно в селското стопанство в страни-членки на ЕС, отново се завърнаха в България. 

Работна ръка ще има - въпросът е тя да отиде в градините на земеделските стопани, за да се прибере реколтата. Министърът подчерта, че никога досега земеделските производители не са разполагали с толкова регистрирани безработни в бюрата по труда. 

Земеделците да заявяват в Бюрата по труда сезонни работници

“Бих повторила думите на социалния министър Деница Сачева, с която разговарях преди малко, за изключителна активност на земеделските стопани към Бюрата по труда, където да се заявят необходимите бройки работници за необходимото време.”, каза министър Танева.
 
По неофициална информация от Бюрата по труда, много хора имат готовност да започнат работа в земеделието. И ако извънредното положение продължи още дълго време, те могат да се включат в брането на ранните череши, ягодите, розобера.

Административни облекчения за наемане на сезонни работници

За стимулиране на това взаимоотношение, в рамките на изменението на Закона за извънредното положение, е в процедура по приемане промяна, която ще даде по-голяма гъвкавост на стопаните, а именно - лицата, които получават обезщетения за безработица, да бъдат наемани не само на еднодневни трудови договори, а и на временни договори за периода на прибиране на реколтата, без това да прекратява правата им за получаване на обезщетения за безработица. До няколко часа се очаква това да бъде окончателно прието, посочи министър Танева.

Възможност за трайно безработните 

Втората промяна, която сме предложили и предстои да съгласуваме със заинтересованите страни, включително със Социалното министерство, е за тази категория лица, които са трайно безработни, в обществено полезните дейности да се включи и работата в земеделието. Това е една по-сериозна мярка, която ще се опитаме да защитим. Така смятам, че земеделските производители ще могат да наберат необходимата им работна ръка, каза Десислава Танева.

Цялото интервю със земеделския министър Десислава Танева четете на този линк:

Десислава Танева: Задължаваме веригите да предлагат български плод, зеленчук и месо! (ИНТЕРВЮ)


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

 • берачи на ягоди
  05.04.2020 г.
  14467
  Безработните могат да работят в агросектора без да губят обезщетенията си
  Безработните, които са регистрирани в Бюрата по труда, могат да работят в селското стопанство без да губят правото си на обезщетение. Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика...
  Виж повече
 • продоволствена сигурност
  30.03.2020 г.
  11943
  Земеделци и синдикати искат Консултативен съвет по продоволствието към МЗХГ
  Над 10 земеделски неправителствени организации на производители и преработватели и синдикални организации настояват да бъде създаден Консултативен съвет по продоволствието към Земеделското министерство . В...
  Виж повече
 • зеленчуци
  21.03.2020 г.
  8700
  Градинари: В условията на COVID-19, държавата трябва да ни подкрепи!
  Плодовете и зеленчуците, които консумират българските граждани в голямата си част се внасят от Гърция, Турция, Полша, Италия, Германия. Именно затова през последната седмица, докато слушаме, че изхранването...
  Виж повече