Търсене

Десислава Танева е поставила исканията за подкрепа на агробизнеса с мярка COVID-19

14.05.2020 г.
8356
Министърът на земеделието Десислава Танева представи исканията на България във връзка с извънредната мярка за подкрепа на агробизнеса COVID-19. Във видеоконферентна среща на министрите на земеделието на ЕК Танева е заявила, че България подкрепя предложението на други страни-членки и също иска увеличение на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19 с повече от 1 %, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. 

Мярката цели да подкрепи най-пострадалите в земеделския сектор след приключване на реколтната година и анализ. „Поради тази причина нашето огромно очакване е бързото приключване на процедурата за промяна на регламента и възможността да програмираме мярка COVID-19“, е посочила министър Танева. тя е съобщила още, че България е готова да предложи два обективни критерия за програмирането на мярка COVID-19.

Танева е предложила допълнителни мерки за директна подкрепа на стопаните в сектор Плодове и зеленчуци. Изразила е и подкрепа  предложението и за допълнителна подкрепа в секторите „Животновъдство“ и „Мляко“. България има готовност за подкрепа и на лозаро-винарския бранш чрез финансови средства към гроздопроизводителите, които ще настоява да бъдат пренасочени в специална мярка COVID-19 по Лозаро-винарската програма. 

Относно сектор „Рибарство и аквакултури“, който също е сред засегнатите от пандемията, министър Танева е изказала благодарност към ЕК относно предложението на България да се подпомогнат операторите в сектора. „Съгласно действащите в момента правила в България остава изключен дребномащабният крайбрежен риболов. Условието за 120 дни риболов през последните две години ограничава таргета на подкрепа. Това е и причината страната ни да поиска да няма подобно ограничение, за да можем да подкрепим и още засегнати от кризата”.

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • Красимир Кумчев
  30.04.2020 г.
  15364
  Допълнителни субсидии за зеленчуци по искане на земеделеца Красимир Кумчев
  Допълнителни субсидии за производителите на зеленчуци в условията на коронавирус тази година, ще получат производителите на зеленчуци по настояване на земеделския стопанин Красимир Кумчев. Това съобщи самият...
  Виж повече
 • МЗХГ
  27.03.2020 г.
  8059
  България иска извънредна мярка COVID-19 в сектор Селско стопанство и ХВП
  България предлага Европейската комисия да предостави възможност на държавите-членки доброволно да прилагат хоризонтална извънредна мярка COVID-19 във всяка от програмите си за подкрепа на уязвимите фермери...
  Виж повече