Търсене

Десислава Танева е на прицел заради прямотата и опита да спаси сектора от вълците в кошарата! (КОМЕНТАР)

08.06.2020 г.
28151
Като журналист винаги се опитвам да пиша безпристрастно, но като човек и аз като всеки друг имам симпатии към една или друга личност в сектора, в който работя и в днешния случай, просто не мога да остана безучастна, за да изразя моята лична позиция на аграрен журналист.

За тези повече от 13 години доста правителства, министри, председатели, директори и т.н. се извървяха на земеделското поле. Още от встъпването на Десислава Танева в нейния първи мандат и начинът й на работа и най-вече прямотата на говорене винаги и навсякъде, тя спечели както моето доверие, на аграрните журналисти и на сектора като цяло. Точно сега заради същата прямота, тя отново е на пореден прицел. Има защо, ще кажат мнозина! Да и аз мисля така, има защо, след като за пореден път, една жена се опитва да оправя бакиите на една камара мъже изредили се преди нея. Стане напечено и Танева да спасява положението, защото тя с нейната женска енергия, дипломация винаги успява да го спаси. Последно го наблюдавахме при Румен Порожанов, който така я беше оплескал, че Танева още се мъчи да му оправя бакиите.

Та питам драги Мъже, защо тогава не излязохте с “тайни видеа”, “тайни разговори”, така по Мъжки да се разберете? Защо ли, защото ви е трън в очите една силна жена да стои и управлява един мъжки сектор, който го съсипаха и ограбиха едни некадърни мъже. Много от тях сега се изявяват в сектора като експерти и дават “становища”, правят “стратегии” и т.н.

Танева няма вълшебна пръчица, Танева не е тази, която постави земеделието ни на колене през 90 те и го разграби, Танева не е тази, която подписа първият предпресъединителен програмен период и в последствие този на ОСП, който роди именно тази уродлива структура на родното ни земеделие.

И сега каквото и да се опита да направи тя е да се мъчи да гребе в една пробита лодка, за да не потъне и да се удавят и малко останали. Това в пряк текст е казала и във въпросното видео. Никой в сектора не иска покрай мокрото да изгори и сухото, нали мили мъже, играчи? Защото после ще изкарате пак я трактори, я ще разливате мляко или ще докарате прасета. Ами така де - Мъже сте, това го можете добре.

И едно да знаете обаче: Вълкът е във вашата кошара и той ви яде агнетата. Същият този, който прави, струва да няма силни браншови организации на овощари, зеленчукари, животновъди. Та тъй де - да има много, но слаби - на пипер, праскови, череши, кози, овце, крави и то не по една, ами по няколко. Същият и който направи, така че работата с чуждите вериги да е един кьорфишек, както му казваме, защото това щеше да покаже пътя на обединението и за да продължава играта, така както си я играят вълците от години - вашите вълци се договориха с чуждите вълци - зад гърба на министъра, кой какво да вземе - я масраф, я агне и провалиха и тая работа, нищо че една Жена се изправи пред цяла глутница вълци..., пардон "мъже".

Та така, да си знаете, че докато не изгоните вълците от вашата обща кошара, дето ви ги спретват ей такива “ексклузивни видеа”, ще го гледаме такова земеделието - пробита лодка..Засега добре, че имате добър капитан, че да ви я гребе ту отляво, ту отдясно, че да не потънете съвсем, защото сме ги гледали и такива - все Мъже капитани - истински или некадърници, или продажници, които за малко да не я потопят на няколко пъти…

Сигурна съм, че истинските, сериозни професионалисти ще застанат зад своя министър, когато думите му са извадени от контекста на един разговор, в който министър Танева пак се мъчи да не потъне старата пробита лодка, в която са всички земеделци.

Таня Борисова