Меню

Десислава Танева: До ден започва обществено обсъждане на Закона за земята

Новият Закон за земята е на финален етап и утре трябва да бъде качен за обществено обсъждане. В момента се очаква единствено оценката за въздействие от Министерския съвет. Това съобщи в интервю за Село министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

След като изтече общественото обсъждане, до края на годината МЗХГ ще внесе в Министерския съвет и ще предложи на Народното събрание изцяло нов поземлен закон. Законът ще обедини няколко действащи законови акта, които в момента регулират поземлените отношения. Ще се осъвремени, ще се отстрани всичко остаряло, което вече не действа, посочи Танева.

“В Закона няма революции. Направили сме това, по което постигнахме консенсус с бранша. Истината е една - не можем да върнем начина, по който е върната земеделската земя в началото на 90-те години чрез ликвидация. В целия свят няма управленско решение, наречено ликвидация - да ликвидираш нещо, което работи. Но не можем да върнем времето”, посочи министър Десислава Танева.


По думите на министъра поземлените отношения и всички процеси след приемането на Закона, трябва да се развиват единствено от волята на собствениците. “Ние не можем да имаме принудителна комасация на собствеността, не можем да имаме никакви управленски решения, базирани на основата на някакъв вид административна принуда. Процесът на комасация е изключително бавен, но ние имаме действаща Конституция, според която частната собственост е неприкосновена”.

Това, което правим в посока облекчение на земеделските стопани, са административни процедури, гарантиращи справедливостта в разпределението на поземления ресурс между земеделските производители при условие на гарантиране неприкосновеността на частния собственик.  


София Белчева, © 2019 Село - Selo.BG
 

  Милена Горанова
  15.10.2019 г.
  121922
  Милена Горанова: Неуредените поземлени отношения ще са спънка в новата ОСП!
  Неуредените поземлени отношения може да се окажат голяма спънка в прилагането на екологичните изисквания в новата Обща селскостопанска политика от 2021 г. Проблемът със земеползването се задълбочава с...
  Виж повече