Меню

Десислава Кабурова от село Мало Конаре: Да сложим родното производство на първо място!

03.04.2020 г.
7533
Публикуваме обръщението на българка, земеделски производител от село Мало Конаре, Пазарджишко. То показва поредният призив за повече осъзнатост от страна на потребителите, които да купуват българска продукция, а не да наливат пари в чуждите търговски вериги, особено в сегашната кризисна ситуация, свързана с пандемията от коронавирус.

"Уважаеми потребители,
Обръщам се към Вас в качеството ми на агроном „Растителна защита“ и като производител на оранжерийна продукция. Казвам се Десислава Кабурова, на 33 години, от село Мало Конаре, община Пазарджик. Собственик съм на модернизиран оранжериен комплекс и произвеждам български краставици.

Извънредната ситуация в Европа във връзка с опасността от разпространение на Covid-19 и в частност въведените мерки в страната поставиха сектор „Оранжерийно производство“ в много неизгодно и тревожно положение. Съдбата на стотици оранжерийни производители е поставена на карта, което буди сериозно безпокойство за настоящата реколта и нейната реализация на вътрешния ни пазар.

Като местен производител аз се стремя да насърча всеки един от Вас да купува родната продукция, да се довери на нашия опит, качество и доказан сертифициран произход.

Живеем в условията на пазарна икономика, която дава право на всеки един от нас сам да избира това, което да пазарува. За мен като производител обаче е важно българската стока да намери своето водещо място на вътрешния пазар и на нашата трапеза.

Уважаеми потребители, призивът ми е да се дистанцираме от вносната продукция, особено на тази, която ние всъщност имаме и произвеждаме с години в българското село. Да сложим родното производство на първо място. Изборът е наш. Нека кажем „НЕ!“ на евтината стока с недоказан произход и неясно качество!

Уважаеми потребители, не купувайте евтина вносна стока, тя винаги крие рискове. Евтиното днес, ще ни струва скъпо утре!Нашата продукция е с доказан произход, съпътстващи документи и прецизни анализи за вредни остатъци от пестициди. Вносната, по мое мнение, е със съмнителен и недоказан произход за качество. За пример ще посоча Директивата, която забранява в България използването на препарати за растителна защита, внесени от Турция. Свидетели сме обаче как в страната ни се внасят свежи зеленчуци именно от югоизточната ни съседка. Така българският потребител консумира продукция с неясен произход и наясно третиране.

Българинът като потребител трябва да бъде критичен и взискателен към това, което консумира на трапезата си, особено заедно със своите деца. Когато плащаме за продукт, ние трябва да сме сигурни в неговото качество – независимо дали купуваме от малкия квартален магазин, градския пазар или голямата търговска верига.

Уважаеми потребители, настоявайте за правото си на информираност относно това, което купувате. Искайте на Вашето внимание да бъде представен сертификат или документ, удостоверяващ качеството и произхода на стоката. Това е ангажимент както на дребния земеделски производител, така и на големия хипермаркет.
Доверете се на опита на българските агрономи, които развиват традициите в българското земеделие и модернизират производството спрямо европейските изисквания с всяка изминала година.

Като производител аз вярвам в българските държавни институции, които правят всичко по силите си да гарантират доброто качеството на продукцията на нашия пазар. Адмирирам усилията, които полагат МЗХГ, Държавен фонд „Земеделие“, БАБХ и НАП за контрол върху дейността на тържищата, борсите за свежи плодове и зеленчуци и градските пазари.

Уважаеми потребители, дайте шанс на родната продукция да влезе във Вашия дом!"

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете