Меню

Ден на пшеницата 2020 събира земеделци от цяла България (ВИДЕО)

03.06.2020 г.
1975
Ден на пшеницата 2020 ще покаже изпитванията на сортове в извънредни климатични условия, съобщава професионалният сайт за земеделие - АгроКлуб.

На 5 - ти юни (петък) за 15-ти пореден път Сортови семена Разград ще проведе Ден на пшеницата. 
По време на събитието земеделците ще могат да видят какво се случва по време на катаклизми, на амплитуди и на добри технически и агротехнически решения. Денят на пшеницата се провежда от Сортови семена Разград на опитно поле, което се характеризира с добрата си локация и добрата си агротехника. На това поле има представени 42 сорта - пшеница, ечемик и тритикале от всички световни селекции, както и българска. 

ВИЖТЕ ВИДЕО ЗА СЪБИТИЕТО:


42 сорта в извънредни климатични условия. Какво ще видите на полето?
Тук може да се види, ще ви покажем, ще ви разкажем за селекцията на Syngenta, цялата селекция на КWS Momont, селекцията на Косад Семанс България, LG, както и българската селекция и коя селекция как се държи тази трудна, но много предизвикателна и интересна година. Опитните полета в този момент предоставят идеалната картина, на база на която могат да се направят чудесни изводи и да се вземат най-добрите решения за следващата стопанска година. Тук ще може да видите, кой сорт, коя селекция, как преодолява тези невъзможни стресове - суша, ниски температури и пак суша.

Кои бяха основните грешки през тази стопанска година?

На много места тази година посеви от пшеница и ечемик пропаднаха. Защо? Наблюденията ни индетифицират няколко причини, освен, разбира се, сушата. Повече пострадаха посеви, които бяха засети рано. Следващата причина беше сериозното застудяване в средата на месец март и много слани и може би една от главните причини за пропадането на площите е торенето. Тази година по-силните пшеници, по-наторените, по-обгрижените пострадаха най-много. Тази година като заключение може да кажем, че е година на борба с вредителите и тя е трудна борба.

Възвръща ли се интересът към българската селекция и коя култура възражда присъствието си на българските полета?
Тази стопанска година, ще бъде година, в която интересът към българската селекция ще се възвърне, поради това, че тя се отличаваше с много ниски температури и страшна суша. Българските сортове, голяма част от тях се характеризират с голяма сухоустойчивост и студоустойчивост. Тук при нас на опитното поле ще видите отлично състояние на Енола. По полетата в огромни площи чудесно се държат Мерлин, Енола, Драгана. Има едно завръщане към една култура, която аз лично много харесвам и това е ечемикът. Тази година по статистически данни 15% повече е делът на ечемика. Прави впечатление, че той се държи отлично при тези стресови ситуации и се надявам да възродим неговото присъствие на полетата. Заслужава си да се обърне внимание и място на ечемика.

Защо е важно да разпределите риска, когато избирате сорта и селекцията?
Когато провеждаме Открити дни и практически семинари, ние препоръчваме на стопаните да разпределят риска. Никога да не залагат на един сорт, на една селекция, независимо каква е културата. Земеделците трябва да изберат подходящото за тях поле, да разпределят между по-ранна селекция, по-късна селекция, да разпределят между видовете селекция и, разбира се, всяка култура, всяка пшеница, всеки ечемик трябва да си намери мястото и майстора. Препоръчваме да не се залага на хита на сезона, защото година с година не си прилича и на различните полета и при различните агрометеорологични условия, сортовете се проявяват по различен начин. Колкото и малко да е стопанството, изберете поне три вида пшеница! Ние ще ви предложим, разкажем, ще ви консултираме, ще ги произведем и ще ви ги доставим. При нас може да намерите 25 сорта - ечемик, пшеница, тритикале в 3 генерации.
Искам да разсея притесненията: Въпреки сушата, вероятно с редуцирани добиви, но с отлично качество ще имаме семена от 25 сорта на ечемик и пшеница, селекция на Косад Семанс България, LG, на КWS Momont, Syngenta и българска селекция. Очакваме ви на Ден на пшеницата 2020, който ще се проведе на 5 юни 2020 г. (петък), 10 часа на опитното поле в гр. Кубрат.

Специалистите от Сортови семена Разград ще бъдат на разположение за индивидуални консултации и при заявка и покупка на семена, ще обсъждаме, ще консултираме, ще препоръчваме определени сортове, сеитбени норми, агротехника спрямо размера на стопанството, спрямо агроклиматичните условия, спрямо опита на земеделеца. Ще представим нашия опит, нашите изследвания, нашите резултати и ще вземем заедно най-доброто решение.

Ден на пшеницата 2020
5 юни 2020 г. (петък), 10 часа на опитното поле в гр. Кубрат 
Българската и световната селекция на едно място - Сортови семена Разград ви очакват!

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете