Меню

Демографската криза в България тръгна от селата, заради липса на адекватна политика

05.09.2019 г.
2065
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова взе участие в Срещата на високо равнище за демографската политика, която се провежда в унгарската столица Будапеща.

За съжаление в политическата позиция на България не се засегна основният въпрос - а именно силната поляризация между градското население и хората в селата, както и обезлюдяването на селата като основна причина за демографската криза в България, което пък от своя страна е свързано с промяната в стила на начина на живот, срив в ценностната система и разрушаване на възможностите за изграждане на живи села в регионите на България - на база развитие на фамилно земеделие, туризъм и други икономически дейности.
 
В изказването си на форума вицепремиерът засегна темата за насърчаването на раждаемостта и посочи осигуряването на повече възможности и повече финансов ресурс за асистирана репродукция. Хубав и важен въпрос - но НЕ СЪЩЕСТВЕН.

Демографската криза може да се реши, чрез подобряване качеството на живот, доходи и социална среда, паралелно с достъпът до нови технологии и изградена инфраструктура. Именно тук е разковничето на проблема. 
 
„Демографската политика е насочена към цялото население на Република България и е ориентирана не само към увеличаване на раждаемостта, а също акцентира върху повишаване на качеството на човешките ресурси“, изтъкназаместник министър-председателят Николова.
 
Заедно с българския вицепремиер на Срещата на високо равнище за демографската политика, която се провежда за трети път в Будапеща, участват още министър-председателят на домакините Виктор Орбан, премиерът на Чехия Андрей Бабиш, президентът на Сърбия Александър Вучич и бившият австралийски премиер Тони Абът.

  Увеличава се интересът към инвестиции и живот на село
  01.11.2018 г.
  10742
  Увеличава се интересът към инвестиции и живот на село
  Темата с развитието на българските села е наистина голяма. Екипът на Село.БГ и Асоциация на българските села работим по редица ключови въпроси и инициативи свързани със селата още от 2005-а година. Защо...
  Виж повече
  Заради ОСП само за 1 година в България са фалирали 3455 фермера
  27.11.2018 г.
  24634
  Заради ОСП само за 1 година в България са фалирали 3455 фермера
  Налаганата европейска аграрна политика у нас изкара само за 1 година 3455 фермера извън сектора. Много хора задават въпроси свързани с обезлюдяването на селата. Една от основните причини за това е...
  Виж повече
  Защо европейската ОСП е вредна за селата и как дисбалансира аграрния сектор?
  05.11.2018 г.
  15606
  Защо европейската ОСП е вредна за селата и как дисбалансира аграрния сектор?
  Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз е счупена , както по логика, така и по актуалност на бързо променящите се геополитически и глобални ситуации. През последните месеци се...
  Виж повече
  Аграрната политика убива фамилното фермерство и биоземеделие в селата
  09.04.2019 г.
  5759
  Аграрната политика убива фамилното фермерство и биоземеделие в селата
  Днес около 300 биопроизводители се събраха на протест пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София. След години бавно и трудно развитие, хиляди фамилни стопанства, голяма част от...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете