Търсене

Дебатът за спорния глифозат отново е на дневен ред

11.06.2020 г.
8908
Дебатът за прилагането на канцерогенния (по данни на СЗО) хербицид глифозат след 2022 г. ще става все по-активен с наближаването на крайния срок, в който има разрешение за употребата му на територията на Европейския съюз -  15 декември 2022 г.

Всяко потенциално намаляване на глифозата в ЕС трябва да бъде предшествано от оценка на въздействието, която изследва последиците за фермерите, заявиха законодателите на ЕС по време на дебат, организиран от EURACTIV, в който превес взема лобито в защита на употребата на глифозат. 

„Наистина има нужда от оценка на въздействието на всяко законодателно предложение“, заяви германският християнски демократ Норбет Линс и добави, че ще бъде необходима оценка на въздействието върху това как намаляването на употребата на глифозат ще повлияе на стопанствата и фермерите.

Глифозатът е едно от най-широко използваните активни вещества в европейското селско стопанство и е най-често използваният в света хербицид. Понастоящем той е одобрен в ЕС, но това одобрение изтича на 15 декември 2022 г.
На 12 декември 2019 г. група компании, които искат да се продължи употребата на глифозат в ЕС, пуснаха заявление за неговото подновяване след 2022 г., припомня euractiv.com. Въпреки това подновяването на разрешението за употреба на глифозат е силно оспорвано и вече се води дискусии дали веществото трябва да бъде разрешено повторно.

Според испанския евродепутат от консерваторите Херман Терц (ECR) испанските фермери се нуждаят от оценка на въздействието върху дейността им, за да знаят какво се очаква от тях и как те могат да работят по жизнеспособен начин в бъдеще.

Терц приветства разработването на алтернативи и намаляването на употребата на пестициди, но това трябва да е реалистично, в противен случай това може да бъде „социална катастрофа“. 

Финландският евродепутат от Зелените Вили Ниинисто се съгласи, като подчерта, че ще са необходими както план за изпълнение, така и измерване на оценката на въздействието. Той одобрява подкрепата на европейските фермери в този преход и настоява те да са част от дискусията.

„Докато навлизаме в нова територия, ние също трябва да мислим за новите решения, които могат да бъдат използвани за ограничаване на употребата на пестициди“, каза той и добави, че реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) има роля за играят за осигуряване на адекватно възнаграждение на фермерите за това.

Джералдин Кутас, генерален директор на Европейската асоциация за защита на растенията (ECPA), също предложи своята подкрепа за оценка, като каза, че „оценките на въздействието са важни, за да знаем какво ще бъде въздействието върху производството на храни, добивите и доходите на фермерите при намаляване на пестицидите“.

Идеята за оценка на въздействието обаче не се приема от всички заинтересовани страни, особено от екологичните НПО, които принципно се противопоставят на повторното разрешаване на глифозат.

Ханс Мюлерман, координатор по химически пестициди и алтернативи на Мрежата за действие срещу пестициди в ЕС, заяви за euractiv,com, че те не подкрепят оценката на въздействието.

По думите му това е традиционният отговор на онези, които възразяват срещу забраната за употреба на глифозат и целят “да забавят и да осуетят“ процеса. Според Мюлерман оценките на въздействието „като цяло оценяват икономическите въздействия за фермерите и промишлеността, докато въздействието върху здравето и околната среда се забравя“.

„Оценката на въздействието е много политическа и не е най-добрият начин да се инструктират фермерите за алтернативи. Земеделските производители знаят много добре какви са алтернативите като механично плевене и фермерите предпочитат да избират за лесния начин, който е пръскането “, казва Ханс Мюлерман. 


© 2020 Село - Selo.bg 

 

 • no till земеделие
  21.10.2019 г.
  131971
  Истината за No-Тill земеделието в България (АНАЛИЗ)
  Тенденцията на навлизане и прилагане на нулеви почвообработки No till е факт у нас през последните години и все повече земеделци обръщат поглед към тази технология. В държави като САЩ и Украйна, където...
  Виж повече
 • Австрия преминава към забрана на пръскане с глифозат
  04.07.2019 г.
  10547
  Австрия преминава към забрана на пръскане с глифозат
  Първата държава в Европейския съюз, която преминава към пълна забрана за пръскане с канцерогенния препарат глифозат, това е Австрия. Предложението за забрана на глифозата бе прието с мнозинство от...
  Виж повече