Меню

ДДТ внос от Турция трови хиляди потребители на агро стоки в България

Вчера излезе публикация на разследващият журналист Васил Иванов, който алармира за употреба на забраненият пестицид ДДТ, за който Село също алармира няколко години подред. В разследването си за умъртвена риба в района на село Исперихово, обл.Пазарджик, Иванов изпраща за лабораторни анализи умрели риби от района - до най-голямата и авторитетна немска лаборатория – „Юрофинс“ в Хамбург, която потвърждава наличието на ДДТ в огромни размери.

Употребата на забранени препарати за растителна защита продължава години наред. В разглеждането на ситуацията обаче, е добре да не се смесват нещата -  измирането на пчелите се дължи на пръскането главно с обилни количества европейски препарати на основата на глифозат, докато ситуацията в Пазарджишко и Пловдивско е друга - никой европейски производител не рискува с производството на забранения от 70-те години препарат - ДДТ.

Самоубийствен агротероризъм пред очите на бездействащите власти
Причината за натравянето на води и почва, измирането на риби, а и отравяне на храните по цялата агрохранителна верига, вкл. плодове, зеленчуци и зърнени култури идва от една типична за българите "тънка сметка". Земеделците от региона на Пазарджик и Пловдив - зона, която е наситена с много малки земеделски производители, за да спестят някой друг лев - купуват менте препарати, вкл. с ДДТ, които са внос от Турция

Многократно от Българска асоциация за растителна защита (БАРЗ) алармираха пред властите, че е нужен строг контрол на внос на нелегални препарати от Турция, но очевидно лошите практики продължават. 

Отговорността за пръскане с ДДТ, който е забранен от преди повече от 30 години в цяла Европа и САЩ, пада не само върху ресорните държавни органи, но и върху земеделците, които за да спестят малко пари, поставят под директен риск здравето на потребителите.

Имат ли БАБХ и местните РИОСВ капацитет да контролират търговията с ПРЗ?
Щом е налице за поредна година натравяне на вода и реколтата - значи: не!

По информация на Село на база аналитични дейности на B2 Securityвносът на нелегалните препарати се осъществява главно през ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. Практиката в контрабандата на забранени препарати е да бъдат вкарвани по два основни начина: в камиони сред стоки с друго преднанзачение, както и в туби сред личен багаж, предимно в бусове и джипове на търговци, които зареждат от Турция амбулантни стоки и дрехи. Контрабандният внос се осъществява през нощта главно между 00,00ч - 04.00ч. Една от причините за продължаващият престъпен внос са сравнително ниските глоби за нарушителите и липсата на наказателни производства.След като става ясно, че за поредна година българския пазар е залят с препарати за растителна защита, които са забранени, остава въпросът дали БАБХ ще завиши броя на пробите, има ли бюджет за това и дали ще публикува публично и регулярно данните от тестовете? Има ли капацитетът БАБХ да вземе проби от всички пазари за агро стоки в България, изглежда е съмнителен въпрос, след като агенцията отказа да публикува дори информация за наличието на опасния пестицид 1.3-Dichloropropene - също масово разпространен във вносни стоки от Турция.

Препаратът DDT - или дихлоро-дифенил-трихлороетан (ClC6H4)2CHCCl3 разболява стотици хиляди американци през 70-те години от тежки болести на черния дроб, а също развиват тумори, след като масово през летния сезон се пръскат басейни с ДДТ.

По времето на комунизма в България е употребяван DDT, който е забранен към днешна дата у нас и в Европейския съюз.  През 50-те години на ХХ век в някои случаи с DDT са третирани хиляди тонове зърнени храни, като Държавна сигурност е знаела за това и се е опитвала да изясни по агентурен път причините за това без обаче да дава гласност и да бъде предпазено населението. Тогава голямо количество зърнени храни – над 242 000 тона – са нападнати от гъгрица. Засегнати са зърнени храни в Ямболски, Русенски, Бургаски, Варненски (Сталински тогава), Толбухински (Добрички) и Старозагорски окръзи. Срещу вредителите е използван именно ДДТ, като на някои места препаратът е пръскан директно върху храните. 

Днес е научно и практически доказано, че пръскането с ДДТ е вредно за човешкия организъм и води до увреждане на черния дроб, сърдечносъдовата система, централната нервна система, спомага за появата на тумори и предизвиква много мутации.

Село припомня, че забраненият вече над 30 години пестицид ДДТ бе открит в наднормени количества в утайки на реки и язовири във водосбора на река Арда, откъдето се поливат хиляди декари земеделски земи. Превишените норми се отнасят и за питейния язовир "Боровица", който захранва Кърджали. Най-високата концентрация на пестицида бе открита в утайки в язовир "Кърджали", където са констатирани нива 140 пъти над нормата при стената на съоръжението и около 150 пъти в опашната му част. Най-ниската стойност е регистрирана в река Черна - 18-19 пъти над пределно допустимата норма.

Документ от архивите на Държавна сигурност за използването на ДДТ в България: