Меню

ДАНС започва проверки на всички значими язовири в България

16.01.2020 г.
23831
След като стана ясно, че водната криза не е само в Перник, главният прокурор Иван Гешев разпореди ДАНС и полицията на местно ниво да започнат мащабни проверки на всички значими язовири в страната.

От проверката, която бе разпоредена и трябва да се извърши съвместно от Държавна агенция национална сигурност и Главна дирекция Полиция, следва да се съберат актуални данни за състоянието на язовирите в цяла България.

Указано е след извършване на проверката да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири, съобщиха от прокуратурата. В случай че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от проверката ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение.

Проверката е изключително важна и наложителна, коментираха пред Село земеделски производители и кметове на села, които по-рано през седмицата подадоха информация към Асоциация на българските села (АБС), според която над 93% от язовирите са с критично ниски нива на водата.

"Ако не беше сушата, нямаше да има нито проверки, нито щеше да се разбере за всички продължаващи с години незаконни дейности", коментираха пред Село земеделци от региона на Велико Търново, които споделиха информацията, че водните запаси в язовир Йовковци могат да стигнат едва до месец Март 2020.

Липсата на вода в язовирите поставя под риск не само водоснабдяването на населението, но и продоволствената сигурност и земеделската реколта 2020.

Сушата продължава, свързана е и с поголовното изсичане на гори. Крият данни, че 93.5% от язовирите в селата са под минимума воден резерв