Меню

Даниел Панов: Възраждат се селата край Велико Търново с все повече млади хора

21.10.2019 г.
10796
Все повече млади семейства купуват къщи и се заселват трайно във великотърновските села. Това съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на предизборна среща в село Церова Кория и Пчелище.

От Асоциация на българските села допълниха, че по менторската програма на организация, именно в тези села са извършили огледи, срещи и заселване на млади хора. Друго атрактивно велкотърновско село е Велчево, където на практика вече липсват изоставени селски имоти, а много хора живеят в селото, работят дистанционно и пътуват през деня до Велико Търново.

Голямата новина за тези села е, че по настояване на Асоциация на българските села пред Европейската комисия, в новия програмен период - всички села, които до момента не бяха включени в проектните възможности на ПРСР, ще могат да кандидатстват с проекти за земеделие, туризъм, услуги и инфраструктура. Досега бяха изключени заради прилежанието им към големите общини - областни центрове с население над 30 000 души. Това до момента дискриминира близо 2/5 от селата в България.

Едно от важните неща в област Велико Търново през последата година бе ремонтът на пътят от старата столица до Церова Кория през Присово, остава догодина да бъде ремонтиран и пътят от Дебелец до Плаково ( + разклона до Велчево за Къпиновски манастир, където трафикът през лятото е много интензивен).

"Пътят до града е чудесен, чакахме този ремонт 40 години, само в Пчелище това лято са се заселили четири млади семейства", са посочили местните хора по повод на основната реконструкция на шосето до общинския център. 20-километровият път между Присово, Пчелище, Церова кория, Къпиново и Миндя е бил основно реконструиран през тази година. Над 9 милиона лева е инвестицията. Именно бързото и комфортно придвижване дава възможност на млади семейства да създадат своя дом в селата и да им вдъхнат нов живот, са коментирали Гица Лазарова и Христо Кунчев - досегашни кметове на двете населени места и кандидати за нов мандат.

"По-голямата част от улиците в Пчелище вече са асфалтирани, благодарение на доброто управление на Гица Лазарова. Текущи ремонти на пътищата текат и в Церова кория. Там предстои изграждането на четири социални жилища, които ще превърнат населеното място в селото с най-много социални дейности в страната", е обобщил Даниел Панов.
Експерти ще посетят Церова кория, за да разяснят на хората какви са възможностите за изграждане на малки пречиствателни станции чрез кандидатстване пред Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда /ПУДООС/, е поел ангажимент Панов пред хората от селото.

И в двете села хората са изразили увереност, че кандидатите за общински съветници от отбора на ГЕРБ и СДС са най-разумният избор за следващите четири години, посочиха от предизборния щаб.

С подарък - книгата "Село край манастир", жителите на село Къпиново са зарадвали Даниел Панов. Неин автор е краеведът Марин Маринов, събрал в летописа си живата история на селото. "Историята, традициите, обичаите и фолклора трябва да предаваме на поколенията, за да бъдат нашите села живи", е коментирал Даниел Панов и е благодарил на хората в Къпиново, че опазват българщината.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете