Меню

Грудев: Въвеждаме 100% наблюдение и електронно кандидатстване за субсидии

22.08.2019 г.
3257
Изпълнителният директор на Държавен Фонд Зедмеделие (ДФЗ) Васил Грудев съобщи, че до края на годината стопаните ще получат годишните плащания по "Натура 2000" , както и за необлагородените райони. В момента администрацоията в ДФЗ работи активно за наваксване на темпото по отношение на всички забавени проекти. Това съобщи Грудев по време на свое участие в БНТ и посочи, че веч са подписани договори с 880 млади фермери на обща стойност 60 млн. лв., като най-голям е интересът към биологичното отглеждане на плодове, зеленчуци и трайни насаждения. Грудев увери, че ДФЗ ще успее да навакса забавянето в обработката на договорите, което е между 12 и 18 месеца.

Предвиждат се промени при директните плащания по СЕПП, където за кампания 2021 ще бъде въведено 100% наблюдение на стопанствата и електронно кандидатстване за субсидии. Това ще става чрез сателитни снимки, правени чрез европейската система "Коперник", които ще показват използването на площите на територията на цялата страна.

Нашите стопани трябва да знаят, че ще бъдат непрекъснато и постоянно наблюдавани с 10 високочестотни снимки месечно, за да се види развитието на културите и пълно покритие на страната, посочи Грудев.


Информацията за това идва на фона на новината, че 10 992 фермери са декларирали двойни площи за субсидии през последната кампания.

Васил Грудев посочи, че ще се ръководи в работата си от два принципа: спокойствие и прозрачност. Той бе категоричен, че се предвижда пълна електронизация на процесите между ДФЗ и бенефициентите за субсидии и инвестиционни проекти - от подаване на заявление за кандидатстване, цялата комуникация помежду им, както и създаване на електронни досиета на всеки от 120 000-те получатели на средства от ДФЗ. 

Все още не е ясно обаче, как ДФЗ ще гарантира кибер-сигурността в новата система за електронна комуникация и как земеделските производители ще бъдат защитени по отношение на чувствителна информация, която може да бъде препродавана за нуждите на търговски фирми и чужди посолства със стратегически интереси у нас.

 

  Грудев
  13.08.2019 г.
  3698
  Васил Грудев: Познавам голяма част от дефектите в ДФЗ
  Няма да правим реклама на фонд Земеделие, любопитно ни е какво се случва там. И аз ви благодаря, че по- малко от месец след стъпването в длъжност сте готов за интервю за Хоризонт, защото дойдохте в...
  Виж повече
  Васил Грудев
  25.07.2019 г.
  6352
  Васил Грудев: ДФЗ започва активна работа по забавените проекти от ПРСР (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)
  Г-н Грудев, заради първоначалното напрежение в ДФЗ при встъпването ви в длъжност, успокояват ли се нещата? Какво се случва в момента? Да, за радост имаме стабилизиране на работната обстановка и започваме...
  Виж повече
  Васил Грудев - ДФЗ - Живко Живко
  22.07.2019 г.
  5224
  Васил Грудев: След арестите в ДФЗ, служителите работят под стрес
  Новият изпълнителен директор на Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ) Васил Грудев, който работи в системата на аграрните институции над 10 години, вкл. и като бивш зам.министър на МЗХ, заяви днес в интервю пред...
  Виж повече
  НАП - субсидии земеделие
  15.04.2019 г.
  2079
  НАП следи по електронен път за избегнато деклариране на агросубсидии
  Земеделските стопани трябва да декларират доходите си от 2018 г. до края на април 2019, припомнят от НАП.  Задължението да подават данъчна декларация за доходите се отнася за всички земеделски стопани –...
  Виж повече