Меню

Грижата за посевите трябва да започва от самото начало - от семената

Подценяването на есенния период в развитието на есенниците често води до значителни загуби на добив и много непредвидени разходи. Съвременните сортове имат реален потенциал от 1000-1600 кг/дка. Реализирането на добиви от 500-600 кг/дка в нормална година означава, че техният потенциал не се използва пълноценно. Интензивната грижа през пролетта е грижа, започваща от средата на вегетацията, а не още от самото ѝ начало. Затова в нашите технологии за пшеница и ечемик грижата е през цялата вегетация, което води и до високите ни резултати.

Предсеитбено стимулиране на семената

Предсеитбеното стимулиране на семена е практика в Научно-изследователски и технологичен център по земеделие "Плантис" от дълги години. Началото е положено през 2006 г. с висококонцентриран вариант на Акрамет Класик. През 2016 г.  след множество изследвания на елементния състав на качествени семена бяха установени елементите, които растението натрупва преимуществено в семената, за да осигури качествено поколение през следващата година. На тази база беше създаден Акрамет СЕММАКС, чиято цел е не само доставяне на повърхността на семето на най-важните елементи за мощен начален старт, но и внасяне на вещества имащи отношение към развитието на растителния имунитет още от самото начало и генериране на повишена устойчивост към заболявания в началните етапи. Освен това в състава на СЕММАКС отново влизат най-качествените прилепители, които осигуряват не само оптимално прилепване на стимулатора, но и максимално действие на фунгицида за обеззаразяване на семената.От 2020 г., предвид тежките засушавания, е променен подхода и към стимулацията на семената. СЕММАКС вече съдържа елементи и вещества, които имат пряка роля в сухоустойчивостта на пшеницата и ечемика. Сухите есени и зимни месеци налагат  това. Вече Акрамет СЕММАКС съдържа не само всички основни, второстепенни и микроелементи, но и 5 изключително важни ултрамикроелемента: селен, хром, ванадий, йод, кобалт,  аминокиселини, както и 5 важни за метаболизма витамина. Акрамет СЕММАКС се превръща в един от най-ефективните и рентабилни стимулатори за предсеитбено третиране на семена при зърнените култури. Смисълът от тази стимулация се вижда съвсем ясно на 20-тия ден от сеитбата – третираните посеви постепенно формират очевидни разлики в биомасата и общото състояние, което по-късно се отразява положително върху братенето и развитието на кореновата система. СЕММАКС е съвместим с фунгицидите за обеззаразяване на семената и с инсектициди. Препоръчваме поради повсеместно разпространение на телени червеи, щурци и нощенки, семената преди засяване да се третират и с предназначени за целта инсектициди. 

Дозата на СЕММАКС е 300-400 мл./100 кг. семена с 1,5-3 литра вода заедно с фунгицида за обеззаразяване.

Есенното или пред зимно вегетационно третиране

Другият важен акцент е есенното или пред зимно вегетационно третиране  с Акрамет Класик в началото на декември. Доза 300-400 г/дка. Този период съвпада с едно много важно и вредно за посевите явление – гниенето на растителните остатъци, което ангажира много висок дял от азотните резерви в почвата и стимулира развитието на гъбни заболявания. Това е моментът в нашата технология, когато трябва да се внесат 12-15 кг./дка азотен тор – за предпочитане амониева селитра, което е първото азотно торене за вегетацията. Няколко дни след това първо азотно торене се извършва третиране на посевите с Акрамет Класик. Това третиране има няколко задачи: стимулация на вкореняването, развитие на кореновата система, възела на братене и формиращите се братя и най-важният ефект – неутрализиране на гъбни заболявания: септориоза по листата, брашнеста мана, коренови заболявания от различен вид. Доказано е, че Акрамет Класик чрез растителния имунитет има лечебен ефект срещу Паразитно полягане. Чрез контрол върху развитието на листните въшки, Акрамет Класик пряко влияе върху заболеваемостта от вирусни заболявания при пшеницата.


Земеделците трябва да знаят, че появата на заболявания  в ранните фази на развитието  като брашнеста мана, септориоза и кафява ръжда, означава, че в почвата има драстичен дисбаланс на хранителни елементи и имунитетът на растенията страда от това. Добре балансираните с хранителни елементи растения не боледуват. На този проблем можем да реагираме много бързо - почвен анализ, установяване на дефицитите и изработка на листен тор на базата на нашия имуномодулатор Акрамет Класик с повишено съдържание на дефицитните елементи, както и схема за запасяване на дефицитните микроелементи в почвата.  Налице е една много тревожна тенденция: вследствие на дългогодишното отглеждане върху едни и същи площи на култури с близки предпочитания към група микроелементи, те постепенно се изчерпват в горния слой и на места вече са няколко пъти под оптимумите, а в някои случаи не се откриват. Това са: манган, мед, цинк, бор - елементи от основно значение за растителния метаболизъм и устойчивостта към заболявания. Това е още една съществена причина есенното третиране с листни торове да стане задължително за посевите от пшеница и ечемик.

Есенното вегетационно третиране  може да се съчетае с фунгицид, намален с 30% и инсектициди за борба с мухи и листни въшки. Акрамет Класик е синергист на инсектицидите и увеличава силата и продължителността на действието им.  Постепенно имунната растителна защита заема своето място в растителната защита като надежден и ефективен метод за опазване на растителното здраве. С годините доказахме при пшеница и ечемик, че тя може съвсем самостоятелно да поеме растителната защита през цялата вегетация.

Времето в дългосрочен план е непредвидимо. Не знаем нито какви температури, нито какви валежи предстоят. Въпреки това, всеки земеделец трябва да е готов за развитие на лош сценарий.  Работа в условия на суша - това ще е акцента и на тази есен. Ако природата се окаже милостива и щедра -  добре дошло, но както винаги, разумната преценка на ситуацията трябва да е водеща. Успех на всички земеделци в предстоящата есенна кампания!

Автор: Ивелин Желязков - Научно-изследователски и технологичен център по земеделие "Плантис"

Контакти и допълнителна информация:

+359 89 905 1174
plantis@abv.bg
www.akramet.bg


© 2020 Село - Selo.BG


  Акрамет
  13.08.2020 г.
  5564
  Енчо Енчев: Акрамет в пшеница намалява с 35% фунгицидите и хербицидите! (ВИДЕО)
  Земеделският производител от района на Шабла Енчо Енчев от няколко години прилага технология за отглеждане на пшеница, която включва българския листен тор и имуномодулатор Акрамет . Освен доброто развитие...
  Виж повече
  пшеница
  28.03.2020 г.
  12293
  Българският листен тор Акрамет остава единствената цялостна имунотехнология на пазара
  На фона на огромното разнообразие на листни торове на пазара, българските листни торове Акрамет се утвърдиха в практиката като надеждни и качествени продукти с висок и устойчив ефект върху растителното...
  Виж повече
  пшеница, обработвана с имуномодулатори Акрамет
  23.09.2019 г.
  43775
  Българска компания изпревари световни гиганти в сферата на агрохимията
  * на снимката: площи с пшеница, третирани с имуностимулатори Акрамет.  Българското земеделие е залято от какви ли не вносни търговски марки, които продават агрохимикали, семена и препарати, създаващи...
  Виж повече