Меню

Градушката в Родопите и Сливенско е унищожила реколтата на 80-100%

30.05.2022 г.
1598
Най-големи са щетите от градушката, която падна вчера, в Сливенско и в Родопите. За поредна година от Агенцията по борба с градушките към земеделското министерство - буквално се издъниха, след като миналата година по същото време, заради неизстреляни противоградови ракети градушка унищожи на 90-100% реколтата в Пловдивско и Пазарджишко. Късно вчера стана ясно, че над сливенско били изстреляли много противоградови ракети, но облакът бил много "бърз и голям" и затова нямало ефект. За региона на Родопите пък стана ясно, че България няма противоградова защита. 

Градушка с размери повече от на орех, удари общините Златогард, Мадан, Неделино, а стопани от местните села съобщават и за десетки убити животни, които са пасяли по нивите във времето на природната стихия.

Всички земеделски култури в района на Златоград са унищожени на 100%. Градоносният облак е обхванал целия град, големината на ледените късове е била колкото грах, но леденият дъжд продължил 15 минути. Почти изцяло е унищожена реколтата в община Неделино. 

Над 12 минути пък е продължила градушката в Сливенско, където щети освен по реколтата, са нанесени и на редица соларни паркове. Тепърва експерти ще оценяват стойността на пораженията.