Меню

Градинари: Пиперът остава на полето, няма кой да го обере!

Проблемът с работната ръка в селското стопанство продължава да се задълбочава. През тази година се стигна до там, че готова продукция, остава на полето, защото няма работници, които да я оберат. Това каза в интервю пред Село председателят на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова. 

“Положението с работната ръка вече е трагично. Имаме колеги, които не можаха да си оберат пипера, тъй като няма берачи. Има го пипера, има я търговската верига за изкупуване на продукцията, но няма кой да го обере. Защото, ако досега земеделецът е осигурявал 150 работници, сега намира 5 пъти по-малко - едва 30 - тина души”, посочи Милтенова. 


По думите на председателя на градинарите работниците “са там, където земеделските предприемачи могат да им осигуря по-добро заплащане. “Те са в Западна Европа, защото това което ние можем да предложим като заплащане, не ги удовлетворява, а тези които стоят на социални помощи, не искат да работят в земеделието и няма система, която да ги накара да работят”.

От Съюза на градинарите предлагат да има субсидирана заетост на работната ръка, защото само така “можем да накараме хората, които отиват в чужбина, да се върнат да работят у нас”.


Градинарите водят разговори със Земеделското министерство и са получили уверението на министър Десислава Танева, че се работи съвместно с Министерството на труда и социалната политика за намиране на изход от кризата с работната ръка в селското стопанство.

Очаквайте по-късно в Село цялото интервю с Мариана Милтенова!

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg