Търсене

Градинари: В условията на COVID-19, държавата трябва да ни подкрепи!

21.03.2020 г.
8674
Плодовете и зеленчуците, които консумират българските граждани в голямата си част се внасят от Гърция, Турция, Полша, Италия, Германия. Именно затова през последната седмица, докато слушаме, че изхранването ни е обезпечено за следващите месеци, основно от вътрешно производство на храни, не се чу нищо за българските плодове и зеленчуци. Може ли ситуацията с коронавируса да се обърне в полза на българските производители на плодове и зеленчуци, Село попита Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

“Винаги може да бъде обърната в полза на българските плодове и зеленчуци. Всичко е въпрос на политика и желание за развитие на сектора. Националната политика към производството на плодове и зеленчуци трябва да се промени. Това е стоковата група, която създава най-здравословната храна за населението. Дори в ситуация на епидемия, каквато е в момента, лекарите съветват да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци”, посочи Милтенова.

Оказва се обаче, че в условията на епидемия от коронавирус, която съвпада с активната пролетна кампания на зеленчукопроизводителите, притесненията им не са малко. Въпросите без отговор - също... 

В момента са затворени фермерските пазари, на които малките земеделски производители продават продукцията си. Малките стопани нямат достъп до супермаркетите, които продължават да работят. От Съюза на градинарите са направили предложение до МЗХГ, работата на фермерските пазари да продължи при спазване на изискванията на извънредното положение. От там обаче са получили отговор, че всяко общинско ръководство трябва да вземе решение за провеждането или непровеждането на фермерските пазари.

“В настоящия момент, когато се правят разсади, ние сме секторът, който се нуждае изключително много от работна ръка”, посочи Мариана Милтенова. Липсата на работна ръка е дългогодишен проблем за селскостопанското производство. В момента се връщат работници от Европа и ни се казва “ще имате достатъчно работници. Но дали тези работници са здрави, дали не трябва да са под карантина, дали ще има за тях защитни средства, как ще работим нормално…?”, поставят въпроса зеленчукопроизводителите.

"За да работят тези хора на полето, трябва да им бъдат осигурени предпазни средства. От Министерството ни отговориха, че е наше задължение и всяко стопанство само си носи отговорността. За да ги осигурим ние, също е сериозен допълнителен разход заради големия брой работници. Отделен е въпросът, че в момента защитни средства се намират много трудно”, коментира Милтенова. 

От Съюза на градинарите настояват държавата да отпусне безлихвени кредити. В усложнената обстановка те спокойно да могат да извършат нужните агротехнически мероприятия, каза Милтенова.

Друго основно притеснение пред бранша, което към момента остава без отговор, е ще има ли достатъчно материали, нужни за селскостопанското производство в това число препарати за растителна защита, торове, семена. В момента са затруднени транспортните връзки и не можем да сме сигурни ще бъдат ли осигурени тези материали или не. Ако, например, започнат дъждове и градушки и продукцията се напука и съсипе, ще разполагаме ли с ПРЗ, за да предпазим реколтата?, поставя въпросът Мариана Милтенова.   

Именно сега е моментът, в който държавата чрез политиките си, трябва да докаже, че сектор плодове и зеленчуци действително е приоритетен, категорична е председателят на Съюза на градинарите.

Факт е, че българските плодове и зеленчуци не могат напълно да покрият нуждите на свежия пазар у нас, но в извънредната ситуация, производителите им трябва да получат най-малкото гаранции,че производството им ще бъде обезпечено. 

Мариана Милтенова съобщи данни от анализ, правен през 2014 г, според който 60% от храната, която се консумира от българите, са плодове, зеленчуци и картофи.


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 

 • COVID19
  19.03.2020 г.
  10572
  Фермерство в условията на COVID-19: Как работят животновъдите и земеделците?
  В условията на извънредно положение заради коронавируса COVID - 19 много хора си останаха вкъщи, много бизнеси бяха принудени да спрат, но работата на животновъдите и земеделците продължава. Как работят...
  Виж повече
 • Десислава Танева
  13.03.2020 г.
  8397
  Десислава Танева: Изхранването на населението е обезпечено!
  Няма място за притеснение относно изхранването на българските граждани в следствие с усложнената епидемична обстановка и въведеното извънредно положение в страната заради коронавирус . Това увериха...
  Виж повече
 • съчз на градинарите
  16.09.2019 г.
  2129
  Мариана Милтенова: Трябва по-балансиран модел за подпомагане на агросекторите! (ИНТЕРВЮ)
  Трябва да има базисно подпомагане на стопанство, съобразено с вида и културите, които то работи и по балансиран модел за подпомагане на подсекторите в селскостопанското производство. Това заяви в интервю за...
  Виж повече