Меню

Глигани унищожиха единственият разсадник за планински лимон в България

20.09.2023 г.
9577
Неестествено отглеждани и подхранвани в оградена територия над кв.Попишка в Троян глигани на ловната дружинка в Троян са навлезли и унищожили единственият разсадник за планински лимон в България, съобщи за Село.БГ Веселин Орешков - създател на разсадника и дългогодишен научен сътрудник в Института по планинско земеделие в Троян. Това е човекът, който възстановява отглеждането и на арония в България.

Нанесените щети са колосални, но най-големият проблем е, че разсадникът е създаван в продължение на 30 години и в България липсва подобен автентичен и съобразно всички агротехнически специфики - образцов разсадник за уникалното растение - планински лимон.

Големият проблем е, че след нападението на глиганите са унищожени около 70% от площите с планински лимон, а тяхното възстановяване на практика е почти невъзможно.

Веселин Орешков призова властите в Троян, Министерството на земеделието, както и Съюза на ловците и риболовците в България (НЛРС) да вземат спешни мерки по отношение на глиганите в региона, за да се опази останалата част от около 30% от площите с планински лимон.

Веселин Орешков донася  планинският лимон от далечния Памир и дарява хората с този природен еликсир, като започва да го разпространява у нас. През последните години, той става много популярен и вече е познат и търсен плод за засаждане, именно поради неуморната работа на Веселин Орешков.След като тотално въведох аронията като култура в България и създадохме Асоциацията на аронио- производителите през 2010 г., последните години работим върху разпространението на Планинския лимон (Chaenomeles maulei), който интродуцирах в края на 60-те години от ботаническата градина с най-висока надморска височина в света (4000 м.н.в.) – гр. Хорог в Памир. Това растение произхожда от Япония и расте по склоновете на Фуджияма. То е уникално. За него великият Лутер Бербанк казва, че има невероятно бъдеще.

Планинският лимон е изключително красив по време на цъфтеж, който продължава около месец и половина. Не се напада от болести и неприятели. Когато през септември узреят плодовете му, те издават много силен и приятен аромат; изключително устойчив на засушаване и студ; издържа на голямо засенчване; не се нуждае от резитби; дълговечен е. За съжаление обаче, не е устойчив на човешка немарливост и нападение от глигани.

За повече информация : 0877 88 00 88 - Асоциация на българските села
 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете