Търсене

Германия облекчава ограниченията за сезонните работници в земеделието

11.06.2020 г.
8420
Германското правителство намали ограниченията за влизане на сезонни земеделски работници, които бяха въведени за първи път, за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

От 16 юни до 31 декември сезонните работници от Европейския съюз отново ще могат да влизат свободно в Германия по суша или въздух, за да помогнат за прибирането на реколтата, съобщи министърът на земеделието Юлия Кльокнер, цитирана от euractiv.com.

„До края на годината земеделските стопани могат да наемат допълнителни сезонни работници от чужбина,“ каза Кльокнер, предупреждавайки обаче, че ще трябва да спазват строги хигиенни правила. „Това е единственият начин да работите отговорно във време на пандемия. В общ интерес е фермерите да могат да продължат с прибирането на реколтата и сеитбата. "

Стопанства в Германия обикновено се нуждаят от около 300 000 чуждестранни работници годишно за прибиране на реколтата, като те са главно от Полша и Румъния.

В разгара на коронавирус кризата през март обаче, правителството затвори границите и ограничи броя на сезонните работници като позволи в страната да влязат 80 000 души. До началото на юни малко под 39 000 сезонни работници са пътували до Германия, по данни на земеделското министерство.

© 2020 Село - Selo.BG

 

 • сезонни работници
  27.04.2020 г.
  8072
  Германия ще допуска сезонни работници от България
  Германия ще допуска сезонни работници от България, става ясно от съобщение на  Главна дирекция „Гранична полиция“. Министерството на вътрешните работи на Германия, заедно с Федералната...
  Виж повече
 • работници
  31.03.2020 г.
  12239
  Франция набира безработни за работа на полето. Българският агробизнес иска същото
  Липсата на работна ръка за следващия селскостопански сезон представлява голямо предизвикателство за много от Западните европейски държави, предвид невъзможността да си осигурят чуждестранни сезонни работници...
  Виж повече