Меню

Георги Николов, фермер: Сменят хората от ДФЗ, никой не работи, никой не помага на фермерите

08.09.2022 г.
2091
Георги Николов, животновъд, село Вълчитрън.

В момента при нас в плевенският регион, не беше капало капка дъжд. Ние разчитаме повече на пасищата.
След като ожънаха блоковете на пшеницата, пускаме животни там, но млеконадоят спадна драстично. Тъкмо в момента правят силаж от царевица и няма откъде да се закупи царевичен силаж. Допълнително дохранваме животните. Просто, положението беше критично. Целта е да запазим животните. Тая зима няма да фалирам. Ако догодина остане същата, не мога да кажа, че ще оцелея.

Нито един от министрите досега не е искал изравняване на тия субсидии. Не мога да кажа коя е причината. По принцип честата смяна…, вие виждате сега - идва ново ръководство, ново управление, сменят хората от ДФ “Земеделие”, никой не работи, никой не помага на фермерите - “Спасявайте се сами!”- всъщност, остана да се спасяваме сами.

Сега, не знам служебният министър какво ще направи? Каква помощ ще дадат на фермерите? В момента въпросът е не да печелим, а да оцеляваме. Аз имам други колеги, които са покрай мене - вчера ми се обаждаха - от Стежерово, от Тотлебен. В момента е оцеляване! Сериозно ви говоря. 

Понеже, аз като ходя на консултативен съвет по животновъдство и ме молят да предам какво е решението, аз казах, че “парите ще ги чакаме до края на септември”, ако наистина стане това. 

В момента продават ечемик, пшеница и за да можем да се запасим, да не купуваме… Защото сега смеските са 90-95 стотинки - не знам дали знаете? Млякото също е 95 стотинки. Казвам честно, получавах някъде около 23-24 литра среден млеконадой след пашата, сега получавам някъде около 10-12 литра - двойно по-малко. Не бяхме подготвени за сушата, може би. Имайте предвид, че сламата стана скъпа, люцерната е двойно по-скъпа, сеното е двойно или тройно по-скъпо, нафтата стана висока, тока стана висока цена. В момента, изкупната цена е 95 стотинки. За мене е под себестойност, ако говорим реално.

Ние от асоциацията трябваше да се съберем и да решим колко е себестойността на 1 литър мляко. 

Понеже април, май, юни съм на паша - имаше добра паша - се спасявах, но сега вече себестойността стана много висока.

Някой казват: Защо, Господин Николов, вие се вълнувате от това, че има много нередовни фермери?
Вие може би знаете - не може фермер, който няма едно животно да получава европейски пари. Не може да ми казваш “Какво те вълнува тебе?” - Те не крадат от националните, а крадат от европейските. Съжалявам много…
Вие може би сте разбрали - в Сливен откриха някаква козеферма, която от 178 животни, в която няма ни едно животно. 
Знаете, в кюстендилският край откриха също фиктивни животни - животни, на които в пътният лист пише “изгубени по пътя”. Представяте ли си 160 животни изгубени по пътя?!

Карат ги да пасат в един град, след това ги карат следващата седмица в друг град - преместват ги на 50 места, само и само органите от Агенцията по храните да не могат да разберат къде са животните. 
Това е също много голямо перо за българските фермери, защото ако се изчистят всичките и останат само реалните фермери, може би субсидиите ще бъдат малко по-големи.

Аз съм кандидатствал, но няма никакво движение по моят проект - по мярка 4.1.
Исках да се обърнем към новият министър и да го подсетим…Много млади момчета, които направиха проекти по 4:1, някои са одобрени и са купили машините (от с.Стежерово ми се обади едното момче), но никой не идва да ги проверява и да им заплатят 50% - колкото им се полагат.

Проектите по 4:1, които ще разгледат до септември, никой не казва дали се разглеждат. Защото, вие знаете, че без техника не може да се поддържа едно стопанство. 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете