Меню

Георги Данев: Събираме земеделски работници от 70 км. (ВИДЕО)

12.07.2019 г.
4295
Проблемът с наемането на земеделски работници става все по-голям за агробизнес предприятията у нас. Обезлюдяването на селата, заради наложилата се на почти импровизиран принцип аграрна реформа - създаде такъв модел на разпределение и управление на земеделските площи, които от една страна се окрупниха, но от друга - обезлюдиха селата.

Земеделският производител Димитър Донев от Павликени споделя в интервю пред Валя Манолова, че се налага да наема работници за своето стопанство и преработвателно предприятие, които идват от населени места в радиус до рекордните 70км.! Освен това проблем за инвеститора в аграрни дейности е, че временнои заетите имат все по-нарастващи претенции за заплащане. Той посочи, че не е съгласен, след като е реализирал инвестиции за милиони в агропредприятието си, да му бъде диктувано и посочвано колко да плаща на ден. 

"Няма как 1 човек, който идва за 10 дена в градината ни да казва той как ще стане. Няма как той да дойде и да ми каже - искам да ми даваш 1 лв. Няма как да стане - това е за 50 ст. Тази година събираме хора от 70 км ежедневно."


Земеделският производител и агробизнес инвеститор отглежда 120 декара-декоративни насаждения, 70 декара-малини, 80 декара-вишни, 150 декара - череши, 20 декара база - декоративни насаждения с оранжерии и поддържа 8 декара-хладилни помещения. Преработвателната база е около 1500 квадратни метра.

С течените на годините изпитахме нужда да добавим стойност на плода, на суровината, която произвеждаме и така се осмeлихме да кандидатстваме по мярка 4.2 преди 4 години. Кандидатствахме и по мярка 4.1. По нея създадохме и малиново насаждение - 80 декара. Инвестицията е за 4 милиона лева, посочва Георги Данев.

Тази година имахме възможност доста рано да наберем първите череши - около 10 май и когато можем се възползваме от това да ги продадем на пресен пазар. Разполагаме с по-традиционни сортове. Макар, че много в засадените ни градини са нови сортове, които вече гоним размер 30 милиметра или 32 за прясна продукция.

Тази година, която е с хладилника - не мога да кажа,че сме на печалба. Дори не сме и на някаква нула. Все още този бизнес си се изхранва от основното ни производство - с декоративните ни растения - рози, цветя и храсти, разсади. 

Сега при нас има и цитрусови растения - това са портокали, лимон, лайм. Българската роза е хубаво растение, което сега според мен започва да отстоява позиция и все по-търсено ще става.

Ние не сме земеделци, типични в тази си форма, в която хората са свикнали да знаят. Имаме овощни насаждения, овощни градини, декоративни, сеем и чушки на земята, на пипер, тиквички - такъв вид земеделци сме ние. 

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО: