Меню

В търсене на по-добър пазар за българските плодове и зеленчуци (ВИДЕО)

08.11.2019 г.
91376
През последните години, въпреки прилагането на обвързано подпомагане за секторите плодове и зеленчуци, стопаните все по-трудно намират реализация на пазара на качествените български плодове и зеленчуци. Те настояват за по-ефективна държавна политика в подкрепа на родната продукция. 

Какви са възможностите за това в условията на свободен европейски пазар, Село попита министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Пазарите и достъпа до тях са неразработените възможности, по които следва да се работи занапред. Най-общо в момента Земеделското министерство търси механизми да подкрепи производителите на плодове и зеленчуци в тази посока в новия Национален стратегически план за следващата ОСП, за да стигнат директно на пазара. Така и по-голяма част от дохода на продукта в цялата агро-хранителна верига ще отиде при тях, посочи Десислава Танева.

В момента Министерството работи в няколко посоки: въвеждане на обратно начисляване на ДДС на плодове, зеленчуци и сурово мляко; организиране на фермерски пазари във всеки областен център и създаване на регистър на търговците на плодове и зеленчуци.

Обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци и сив сектор

Към момента сме подали до Министерство на финансите искане за обратно начисляване на ДДС на плод, зеленчук и сурово мляко. Те вече са предали документите на Европейската комисия (ЕК), води се дебат, искат ни се определени данни”, обясни Танева. Оказва се обаче, че спънка в получаването на разрешение от ЕК да прилагаме този механизъм, може да се окаже огромният сив сектор.

“На практика, официални статистически данни не можем да покажем. Тези, които показваме не отразяват реалността. За да получим разрешение от ЕК, всичко трябва да почива на официални източници. Разбира се, ще положим всички усилия да получим едно такова разрешение, което би подобрило съществено положението на земеделските стопани на българския пазар. Ставката тук е 20%, от Гърция влизат плодове и зеленчуци без такова ДДС - разликата е съществена… На второ място - прилагането на този механизъм би изсветлило голяма част от тези приходи, включително и доказването на съответните добиви и реализация за обвързаната подкрепа също биха били по-реални. Мога да дам примери за драстични разлики в цени, извадени от всеки супермаркет или борса на Пловдив и фактури, показани за обвързана подкрепа - имаше череши на цена 5 ст./кг. Всичко това са укрити приходи, върху които не е платен данък, заплата, осигуровка и т.н. Тоест обратното начисляване на ДДС би довело и до оздравителен ефект върху цялата система”, коментира министърът.

Фермерски пазари във всеки областен град

Второто направление, по което Земеделското министерство работи, са фермерските пазари, където малките производители директно могат да продават. В момента мислим как можем следващата година да реализираме проект за подкрепа на фермерски пазари във всеки областен център, по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), посочи Десислава Танева.

Регистър на търговците

На трето място - ресорният зам.-министър работи върху идеята за създаване на регистър на търговците на плодове и зеленчуци. Целта е чрез него да се елиминира нелоялната конкуренция, която не може да гарантира качество и безопасност.

Министърът коментира и примерът с Румъния, където правителството прие закон за минимум 50% храни румънско производство в чуждите вериги, които оперират на техния пазар: “По отношение на стриктни регулации за веригите, официалните източници на информация казват друго - там, където има опити да се въведе подобно нещо, има заведени процедури и на практика не работи. Факт е обаче, че е имало в Национални парламенти опити за налагане на такива ограничения”.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  фермерски пазар
  07.10.2019 г.
  90782
  Гергана Кабаиванова: Фермерските пазари са все по-популярни. Нужно е обединение!
  Фермерските пазари набират все по-голяма популярност у нас както в големите градове, така и като част от различни фестивали, които се провеждат в цялата страна. “Преди 10 години изобщо не можеше да се говори...
  Виж повече
  ябълки
  26.09.2019 г.
  49678
  Живка Гроздева: Натискът от външни производители на плодове е огромен! (ИНТЕРВЮ)
  Производителите на плодове сме поставени в ситуация, в която не можем да реализираме продукцията си на собствения си пазар. Уравнението е просто: Всички разходи се увеличават, цената на пазара е същата, дори...
  Виж повече
  ябълки
  25.09.2019 г.
  49728
  Българските ябълки залежават в склада, докато ядем II и III качество италиански на висока цена
  С нищожни темпове върви търговията на български ябълки в разгара на беритбената кампания. Поставени под силния натиск на вносни плодове с ниска себестойност, българските производители на ябълки се сблъскват...
  Виж повече
  ябълки
  24.09.2019 г.
  66252
  БАБХ проспа поредна далавера в хипермаркетите, този път срещу българските ябълки
  За всеки разумно мислещ и с будно съзнание човек е ясна вредата от чуждите търговски вериги по начина, по който работят в България - в полза на вносната продукция и собствените си печалби, но в ущърб на...
  Виж повече
  Десислава Танева
  21.08.2019 г.
  23852
  Министър Танева: Без ДДС за български плодове, зеленчуци и мляко!
  Днес министър Десислава Танева съобщи за свое буквално историческо предложение, което вече е в ход, а именно - отпадането на ДДС върху български аграрни продукти, които са в рисково съотношение спрямо вносни...
  Виж повече