Меню

В стотици читалища в селата отбелязаха Рождество Христово

24.12.2023 г.
1105
* на снимката - Коледари в читалището на село Велчево, обл.Велико Търново

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници, който има особено значение в българската традиция и фолклор. Този празник се отбелязва на 25 декември и е свързан с раждането на Исус, който за 33 години показва Пътят до Христос.

Раждането на Христос ни носи всяка година посланието за раждането на Божественото в човека. Всяка година след кръговрата на живота, Бог отправя поглед към нас за едно ново начало. Зародишът в човешката душа чака момента на Божественото раждане на Спасителя. Това е мистичният аспект на Коледа и нашата задача за осъществяване.

Мистичното раждане на Христос в човек обаче не може да стане, докато той не насочи всичките си усилия навътре към центъра на своето битие.

Раждането на Христос е троично - космическо, историческо и мистично.

Космическото раждане на Христос е излъчването на Словото в Началото на Вселената.
Историческото раждане се свързва с раждането на Исус преди 2000 год. в Назарет, в чието тяло се вселява Божият Дух.

“ И Словото стана плът и живя между нас” , Йоан 1:14

Това раждане се чества днес в християнския свят като Коледа. Мистичното раждане Христово е индивидуално, в човешката душа, при интензивна духовна Работа. То предстои за нас.

Сега е време да се замислим над ценностите и приоритетите в нашия живот. Нямаме право, особено при съществуващите днес условия, да честваме такъв празник по старите обичайни начини. Нямаме право да забравяме ширещото се страдание, ширещата се болка и само за момент да си спомним за Христовото Събитие.

Наш дълг е да осъзнаем упадъка на човешката цивилизация днес, дори това да насити мислите ни около Коледната елха. Несъмнено наш дълг е да приемем раждането на Христос в нашите души и сърца, и да не затваряме очите си за страшния упадък, връхлетял т.нар. култура на човечеството. В днешния ден, всеки от нас трябва да се опита да осъзнае пътя, който Исус премина до Христос.

Ние украсяваме своите елхи, повтаряме обичайните думи и фрази свързани с Коледния празник, но всички ние твърде често избягваме да отворим напълно своите очи, избягваме да пробудим напълно съзнаниетo си за нуждата да си кажем: "Тук също има упадък. Къде си Ти, О Христова Сила, Ти Която можеш живо да предизвикаш нов възход?"

Само чрез силата на Христос ще бъде възможно да се прониже залязващата цивилизация с онзи импулс, който може да й даде ново възраждане. В ежедневието ни днес, всеки от нас е отговорен да разгърне своя вътрешен потенциал и духовност, за да подобри живота си, този на своите близки и оттам - на общността, в която се намира. Днес сме заобиколени от множество официални представители на религиозни вероизповедания, хора претендиращи да говорят според Евангелията, но които в наши дни са против всичко, което всъщност се казва за живия Христос в тях.

В днешно време не можем да си позволим повече да почитаме един универсален, един неопределен Бог с името Христос. За хилядите, за милионите хора в настоящето, когато те говорят за Коледния празник, те всъщност не знаят нищо за Христовото Същество в смисъла, който е толкова необходим на нашето време. Трябва да се вгледаме в тези неща ако желаем да разберем истинските причини за падението в съвременните събития и в живота на човечеството вътре в тези събития.

За да намерим пътя от Исус към Христос трябва да търсим чувства и идеи, които нямат нищо общо с човешките различия от какъвто и да било вид на Земята. Такива чувства и идеи не могат да бъдат намерени на повърхността. Те трябва да се търсят там, където туптят духовната и душевната част на човека.

Когато се говори за Коледа днес, още ли съзнаваме онова, което човек би трябвало да съзнава, когато издига своите мисли и чувства към съзерцаване на празника на Христос? Изобщо осъзнават ли хората истинското значение на онова, което навлезе в човешката еволюция при Мистерията на Голгота?
 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете