Меню

В село Скрино днес почитат паметта на Св.Иван Рилски

19.10.2023 г.
1048
19 октомври е дата, която в сърцата на всеки българин пробужда уважение и благоговение. Това е денят, в който православният свят отдава почит на един от най-великите светци на България – Свети Иван Рилски.

Според някои най-нови изследвания и исторически предания, Свети Иван Рилски е бил брат на българския цар Петър I (царувал през 927-969 г.) и на богомилския водач Боян Мага.Роден през 876 година в село Скрино, близо до Кюстендил, Иван преживява бурни времена на преход от старата към новата ера. Младежът решава да се отрече от светския живот и да търси духовно просветление в горите на Рила. Там, изолиран от света, той основава своята "пустиня" и живее като отшелник, посветен на молитва и аскетизъм.
Със своите чудеса и мъдрост, Иван привлича множество последователи, които искат да се обучават при него. Така се зародила идеята за основаването на Рилския манастир - един от най-величествените монашески комплекси в България и целия православен свят.

Рилският манастир стана не просто духовен център, но и символ на българската култура и история. През вековете, манастирът се превръща в убежище за образовани хора, книжовници и революционери. Тук се съхраняват и разпространяват български ръкописи, а манастирските стени разказват историята на нашия народ чрез своите фрески.

  села
  21.09.2021 г.
  4359
  Хубавите села у нас - притегателен център за селски туризъм и заселване от нов тип хора
  Тези от хората, които са по-осъзнати, по-отговорни към себе си, семействата си и към околните, предпочитат един нов тип почивка в сферата на все по-качественият селски туризъм . Българските села, освен че...
  Виж повече
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  29.10.2018 г.
  8488
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  Selo.BG разговаря с Илия - основател на общност “Живо село” - за пътя, който са изминали той и семейството му, докато стигнат до тук; за уроците, които всички научаваме чрез грешките, които...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете