Меню

В село Рибарица почетоха паметта на Бенковски и героите за освобождението на България

27.05.2024 г.
735
На 25 май в село Рибарица, местността „Костина“, се проведе традиционният възпоменателен митинг, посветен на 148-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Събитието събра множество хора от цяла България, които дойдоха, за да отдадат почит на подвига и делото на героя и неговите съратници.

Д-р Мадлена Бояджиева, кмет на Община Тетевен, откри събитието с вдъхновяваща реч, в която подчерта значимостта на Георги Бенковски в българската история. „Днес сме се събрали, за да отдадем почит на един от най-значимите и вдъхновяващи герои в българската история – Георги Бенковски. Той е символ на неустрашимата борба за свобода и национално достойнство, човек, чиито дела и идеали продължават да ни вдъхновяват и днес,“ заяви тя.

Д-р Бояджиева продължи, като припомни за героичния и саможертвен живот на Бенковски, отбелязвайки неговите знаменити думи: „Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!“ Тя подчерта, че тези думи продължават да отекват и днес, напомняйки ни за цената на свободата и дълга ни към онези, които са я извоювали.

След кмета на Тетевен, приветствие към събралите се отправи и Андриян Колев – заместник-началник на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" – Долна Митрополия. След него, възпитаниците от Спортно училище „Георги Бенковски“ – Плевен, положиха клетва, символизирайки своята отдаденост към идеалите на героя.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на войводата от името на множество институции, организации и граждани, включително Община Тетевен, ОбС-Тетевен, министъра на отбраната Атанас Запрянов, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, ВВВУ „Георги Бенковски“, Областния управител на Ловеч, Кметство с. Рибарица, училища, спортни клубове, дружества, институции, политически партии и граждани.

Краят на събитието бе белязан от впечатляваща историческа възстановка, извършена от представители на клуб „Традиция“, които пресъздадоха последните минути от живота на Георги Бенковски и верните му спътници.

Сред присъстващите на митинга бяха заместник-кметовете на Община Тетевен Тони Стоев и Борис Врабевски, председателят на ОбС-Тетевен Мария Стойчева, кметът на село Рибарица Пенка Ганева, Областният управител на Ловеч Дора Стоянова, евродепутатът Асим Адемов, депутатите от 49-то Народно събрание Младен Маринов, Филип Станев, Ирена Анастасова и други.

Поздравителни адреси бяха получени от Димитър Главчев – служебен министър-председател на Р. България, Атанас Запрянов – министър на отбраната, Ивайло Иванов – министър на труда и социалната политика, Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, Донка Михайлова – кмет на Община Троян и Стоян Златев – кмет на Община Елена.

Освобождението на България от османско робство е събитие, белязано от героични дела и саможертва на множество бойци от различни държави. Въстанията и войните за свобода обединяват хиляди хора, които се борят за каузата на българския народ. Сред тях особено се открояват героите от Русия, които играят ключова роля в Руско-турската освободителна война (1877-1878). Руската армия, подкрепена от доброволци от Украйна, Финландия, Румъния, Сърбия и други народи, понася значителни загуби в името на българската свобода. Според историческите сведения, над 200,000 руски войници и офицери, както и хиляди доброволци от други страни, участват в тази война, а жертвите от тяхна страна са около 45,000. Техният героизъм и саможертва остават завинаги в паметта на българския народ като символ на безкористна помощ и солидарност.

  търговия с пшеница
  03.01.2020 г.
  7427
  Турция стана най-големият купувач на зърно от Русия
  Турция е купувач номер едно на зърно от Русия пpeз пъpвитe 6 мeceцa (юли-дeĸeмвpи) нa тeĸyщият мapĸeтингoв ceлcĸocтoпaнcĸи ceзoн 2019-2020 гoдинa, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни, изнeceни oт диpeĸтopa нa...
  Виж повече
  Танева Русия
  11.10.2019 г.
  101501
  Руски експерти ще избират български мандри за износ към Русия
  До края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете