Меню

В село Петърч се проведе киноложка изложба за Българско овчарско куче

08.09.2022 г.
1864 1
В село Петърч, се проведе киноложка изложба на една от трите български породи - Българско овчарско куче, с домакинството на Костинброд. Българското овчарско куче е известно в цял свят със своите работни качества и с внушителният си външен вид. В киноложката изложба дефилираха над 50 овчарски кучета на различна възраст. Съдиите Александър Васов и Красимир Велинов оценяваха представените екземпляри от българската порода и отсъждаха в зависимост от размер, цвят, нрав на кучето, зъби, опашка и походка. Основното предназначение на породата е за охрана на животни.

Борислав Борисов - кмет на село Петърч:
Това куче, влезе ли в бой с хищник, или се връща победител или не се връща.
Адаптивни са. Не изискват зимата нищо. То спи в снега. Единствено и само, когато има силен и студен дъжд, тогава влизат в колиби. Тези кучета спят в снега.

Във всяка категория беше избран победител, като шампионът - Гарда Биб, получи най-голямата купа на състезанието, поръчана от Борислав Борисов - кмет на село Петърч.

Организаторът на изложбата - международна асоциация на “Българско овчарско куче” (МАБОК) обединява 39 членове с около 120 кучета.

Тихомир Благоев - председател на МАБОК:
Развъдна асоциация сме към министерството на земеделието. Имаме одобрена развъдна програма, по която работим. В нея имаме две поставени развъдни цели: 
  1. Първата е чистопородно развъждане на Българско овчарско куче и запазване на всичките му породни белези, както и характер, работни качества и т.н. - от вековете до наши дни. 
  2. И втората ни развъдна цел е регистрация на породата в FCI в международен план.
Борислав Борисов - кмет на село Петърч:
Дано да успеем да имаме вече нещо по-официално на световно ниво - да могат да се покажат тия кучета на света. Както са нашите носии известни в цял свят, защо да не са известни кучетата.
 

Коментари 1

За да коментирате, е нужно да влезете