Меню

Каква е реколтата от сини сливи и кои сортове избират сега в селата?

28.08.2019 г.
10120
Овощарите в цяла България прибират в момента реколтата от сини сливи. В зависимост от регионите и сортовете, реколтата от сини сливи тази година е доста различна. Най-силните за производство региони са селата в Плевенско, Ловешко, както и селата около Сливен. Произвеждат се предимно сортове за преработвателните предприятия ( за компоти, мармалади и дълбоко замразяване за износ).

Добиви и цени на сините сливи
Добра реколта отчита земеделецът Мирослав Черников, който в момента отглежда 30 дка сливи от сорта Стенлей в Силистренско. По думите му обаче реколтата е добра, благодарение на близостта на градината му до река Дунав. “В стопанствата, които са към вътрешността на страната, добивът е много по-слаб. В градина с 2000 дка сливи в село Босна, общ. Ситово например, както и в с. Искара добивите достигат едва 200-300 кг/дка.”, посочи земеделецът.  Изкупната цена е около 45-50 ст./кг сливи за прясна консумация и е сравнително по-добра спрямо миналогодишната (20-30 ст./кг), заради свръхпроизводството от Румъния, Молдова, Македония и Сърбия. 

Георги Георгиев, който има 35 дка сливова градина в плевенското село Беглеж, прибира между 800 и 1000 кг/дка. Градината му е на 26 години, но се подновява постоянно с млади дръвчета от сортове Стенлей, Ренглота, Чачанска лепотица и Йо йо. Продукцията от стопанството се изкупува от прекупвачи за борсите в София, Перник и Пловдив - около ⅔ от сливите са за прясна консумация и ⅓ за преработка. “Въпреки добрата реколта, не успяхме да постигнем цени по-високи от миналогодишните, а именно - 30-35 ст./кг”, посочи земеделският производител.  Съвсем различна е картината с добивите в района на Сливен, както и в Пловдивско. Заради слана, напълно унищожена е реколтата от 35 дка сливи на Николай Герасимов в село Татарево. Иван Семков, овощар, който има 8-годишна градина със 110 дка сливи сорт Стенлей в Сливенско, също отчита много слаба година. През пролетта слана е унищожила голяма част от дръвчетата в стопанството. Добивът от цялата градина е едва 12 тона, при 300 тона през миналата. Насажденията са застраховани, но загубите не могат да се покрият от застраховката, посочи земеделският производител. В изчакване на по-добра цена
Производителите, които имат възможност, изчакват за по-добра цена. Стопанството на Мирослав Черников разполага с хладилни камери за съхранение на сливите: “Берем, прибираме в хладилниците и продаваме след месец и половина, когато намалеят сливите по градините. Продукцията се продава най-вече на румънския пазар - като в зависимост от реколтата и качеството е в различни направления. Миналата година реализирахме като суровина, а тази година, заради по-слабата реколта, се надявам да я продадем за прясна консумация на по-добра цена”.

В търсене на нови сортове
За да са конкурентни на пазара, овощарите и в частност производителите на сливи, трябва да се ориентират към сортове, които са икономически ефективни и имат гарантиран пазар, каза пред АгроКлуб проф. Валентин Личев, ръководител на катедра “Овощарство” в Аграрния университет в Пловдив. Плодовете за прясна консумация трябва да са едри и плътни, а тези които се преработват - с висока захарност и високо сухо вещество.  

ВИЖТЕ ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете