Меню

В селата е в ход жътвата на слънчоглед, добивите са ниски, както и цените

30.08.2019 г.
4482
През тази стопанска година жътвата на слънчоглед започна необичайно рано в цяла България. На този етап добивите са по-ниски спрямо миналата година - с над 11% средно за страната.

Иван Караиванов, Регионален съюз на фермерите - Дунавско зърно, Русе:
Около 75% от реколтата с маслодаен слънчоглед в Русенска област вече са ожънати. Средният добив е около 250 кг/дка, а очакванията ни бяха за по-високи добиви. Нетипично за други години, през тази се появи мана в почти всички сортове слънчогледи.

Питите остават празни и това създава сериозни проблеми за добива. Що се отнася до качеството, смятам, че ще има достатъчни количества, за да се задоволи търсенето на маслобойните в региона. Що се отнася до цените - през последните две години те са нереални и не удовлетворяват земеделските стопани. При цена 520 лв./тон, добив 200 кг, със 100 лв. не могат да се покрият разходите за ренти, семена, горива, заплати, торове и т.н. Затова и площите със слънчоглед намаляват всяка година. 

Стоян Александров, Съюз на зърнопроизводителите в Ямбол:
Слънчогледът в района вървеше много добре, но горещините и липсата на дъжд го попариха. Влагата в почвата на дълбочина 20 см. е на 0% повече от три седмици и това е показателно за развитието на слънчогледа. Средните добиви са около 200 кг/дка. Очакваме за сметка на ниските добиви, маслеността да е добра. Над 80% от маслодайният слънчоглед в Ямболско е ожънат.  

целия материал за цените и реколтата от слънчоглед вижте в АгроКлуб

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете