Меню

В района на село Златосел са запазени уникални долмени свързани с Бога-Слънце

10.05.2022 г.
1207 1
из разказ на историка Валерия Фол

Много малко хора знаят къде се намира село Златосел. То е в Сърнена Средна гора, на около час и половина от София. Името му говори много. Реката, коята тече около селото е Златоносна. Това е много важен детайл, защото край село Златосел намерихме най-големият засега документиран долмен на българска територия, а може би и на Балканския полуостров. Как го намерихме? Много е важно, когато търсиш на терен паметници да умееш да слушаш какво разказват хората, аз му казвам на този метод по следите на думите, защото за Сърнена Средна гора, където е село Златосел има няколко думи в Шкорпил, че има мегалитни паметници, т.е. големи каменни паметници. Това са първите думи, които поведоха мен, екипа ми и докторанти към този район. Като отидох там всъщност не тръгнах по гората ей така, а разбира се се срещнах с местните краеведи. Община Брезово има едни много сърцати краеведи, които обикалят района, сега техниката позволява да вземем GPS координати и да разглеждат това, което им прави впечатление. Не всеки може да различи голямо-каменния градеж или скално изсеченото светилище, трябва да има опит, а тези хора и четат.

Когато видях този долмен наистина бях поразена! Имайте предвид, че камерата (погребалната камера), която е съхранена е около 45 кв. м. – това е една гарсониера! Огромно нещо! Предверието й, за съжаление, е разрушено, вижда се и коридора, който го наричаме дромус  и това огромно нещо е обърнато точно на юг. От мястото се вижда цялата Тракийска равнина. Не само този паметник показва сериозни астрономически познания, а и други в района и не само в района на Брезово.

Краеведите, четейки нашите книги, бяха обърнали внимание на топонимията, т.е. на наименованието на местностите, защото ние непрекъснато обясняваме тези неща, а мястото се казва Плочата – заради огромната покривна плоча на погребалната камера. Докато вървяхме към долмена, видяхме още няколко по-малки долмени, за съжаление малко разрушени, т.е. това е един голям некропол.

Траките вярват в безсмъртието. Явно този там, който има задача в отвъдното да изпълнява същите функции, каквито е изпълнявал и приживе, трябва да наблюдава и да помага за правилното управление на територията, над която е властвал, а територията я виждахме от плочата на долмена.

Изключителен паметник! В района има и други мегалити, търсим и още долмени, следвайки думите. Следвайки думите, ние търсим „апартаментите на прасетата“ – да, звучи смешно, но по разказите на ловци – това е едни голямо-каменни съоръжения, вероятно долмени. Два пъти ходя в района без да ги намеря, много е необитаемо, но пак следвайки думите всъщност открихме едни невероятни паметници в района на община Брезово, Сърнена Средна гора.

Единият паметник е засега единствената запазена, абсолютно запазена Слънчева стела. Тя е близо до село Свежен, непокътната е, обърната точно на юг. Тя е част от едно светилище, наричаме го Люляковото светилище, защото пролетно време и лятото – ранно лято – всичко наоколо е цъфнали люляци. Няма по-красиво място и уханно място, като парфюм се носи дъх и мирис на люляци и светилището е всъщност много достъпно от пътя към село Свежен. Преди да се стигне до стелата, в стените са издълбани кръгли олтари. Те се пълнят и с вода, в тях може да се оглежда небето, може  и ти да се огледаш. Явно там са се извършвали възлеяния и са оставяли дарове. Пътят към стелата е обрасъл с люляци, но се вижда изсеченият път в скалата. Ние се качваме от другата страна и от там се вижда цялата, цялата долина! Вече 5 години, даже 6, там се събират хора от 5 общини. От София ходят мои студенти и докторанти, вече завършиха, защитиха… те направиха реконструкция на обредността. Тя се извършва точно на лятното слънцестоене – юни месец. Това е абсолютен култ към Слънцето, но култа към Слънце-Бога е водещ за траките.

Близо до това светилище се намира една гигантска крепост, огромна! Разровено е от иманярите. Преди години, когато за първи път открих тази стела, много се страхувах иманярите да не я повредят, защото се вижда един гигантски камък във формата на пламък, защото

Слънцето е космическият огън, а стелата е всъщност материализираната сила на Слънце-бога тук на Земята. 

Плочата е изправена над едно легло, подпряна е с камък, а да опреш гърба си в плочата и да гледаш Тракийската долина и отсреща Родопите е незаменима гледка. Както казах, мястото е абсолютно достъпно и за деца, и за възрастни хора, то е ако се върви към село Снежен вдясно. Хората поставиха указателна табела, информация, пътя е маркиран. Посещението на това място е много голямо през цялата година, защото района и през зимата е приятен за посещение и за туризъм, за разходка в планината.

В района е запазен, пак по същия път ако се мръдне встрани от пътя, римски път – идеално съхранен. Той минава покрай един изключителен мегалит, защото за първи път такъв мегалит откриваме на наша територия - едно огромно каменно яйце, внимателно закрепено на изсечен улей. Стъпалата към него са буквално изтрити, едва личат от хората, които са ходили до яйцето. Наричаме го Яйцето на змиицата, защото цялата топонимия наоколо е свързана със змейове и със самодиви.

Почитанието на Слънцето като Бог - Източник на живот е много разпространено в Тракия! В района има и едно малко трудно достъпно място – това е Порталът на Слънцето. Там, където е наблюдавано кога слънцето изгрява през зимното слънцестоене, пролетното равноденствие и лятното слънцестоене. Казвам за този Портал, защото това са огромни, 5-метрови поне високи камъни, вертикално закрепени на скална площадка. Толкова са импозантни, че на човек дъха му спира! Важно е да се видят и да се посетят от тези, които могат да ходят, защото тогава ще разберат колко задълбочени са астрономическите познания на нашите предци .

Коментари 1

За да коментирате, е нужно да влезете