Меню

Заради АЧС в Парламента започва обсъждане на закона за лова

12.09.2019 г.
1343
С цел ограничаването на разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС), която нанесе значителни щети както на индустриалното свиневъдство, така и на фамилните и лични стопанства, днес в Народното събрание ще обсъждат окончателните промени в Закона за лова и опазване на дивеча, пряко свързани с мерките срещу африканската чума по свинете. В програмата на парламента е и годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2018 г.

Промените в закона за лова, внесени от Александър Сабанов от "Обединени патриоти", предвиждат, в случай на епизоотия, земеделският министър да може със заповед да ограничава или да забранява някои видове дивеч, да прилага санитарен обстрел на диви животни и да променя сроковете за ловуване на дива свиня.

Заповедта ще се издава както и досега след съгласуване с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Обжалването на заповедта няма да спира нейното изпълнение.